Sağlık Kardiyomiyopati Nedir? Kardiyomiyopati Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kardiyomiyopati Nedir? Kardiyomiyopati Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

04.03.2021 - 19:05 | Son Güncellenme:

Kalp yetmezliğine sebep olan kalp kasının bozukluğu kardiyomiyopati olarak adlandırılır. Temelde üç çeşit kardiyomiyopati bulunmaktadır bunlar; Restriktif, Hipertrofik ve Dilate. Kardiyomiyopati çoğunlukla hastalarda şikayete neden olmaz. Bazı durumlarda ise gece gelen nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma ve bacaklarda şişlik görülebilir. Kardiyomiyopati nedir, kardiyomiyopati çeşitleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir tüm detaylarıyla derledik.

Kardiyomiyopati Nedir Kardiyomiyopati Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir


Yapılan araştırmalar sonucunda vakaların yaklaşık yarısının 2 yaş altında kardiyomiyopati hastalığının başladığı belirtilmektedir. Kardiyomiyopati pek çok kalp hastalığını kapsayan genel bir terimdir. Zarar gören kalp kası ile beraber kalp fonksiyonlarında oluşan bazı bozulmalar kardiyomiyopati sebeplerinden bazılarıdır.

Kardiyomiyopati Nedir?

Kardiyomiyopati nedir kısaca bir kalp kası hastalığıdır. Kalp kasını ilgilendiren bazı hastalıklar sadece kalp kasının büyümesine ve kalp kası duvarının kalınlaşmasına neden olur. Bunlara "hipertrofik CMP'ler" denir. Kalp kasını içeren bazı hastalıklar, kalp kası kasılmasında ve şiddetli kalp büyümesinde de bozukluklara neden olabilir. Bunlara "genişletilmiş CMP" denir. Kardiyomiyopati; başlıca kalp kası ile ilgili hastalıkları tanımlamak için kullanılan, farklı kalp hastalıklarını kapsayan bir grup hastalığı ifade eder.

Bu nedenle farklı alt tipleri olan kalp hastalıklarını temsil eder ve kalıtım ve sonrasındaki hastalıklar nedeniyle birçok farklı nedenle gelişebilir.

Nedeni ne olursa olsun, sonuçta kardiyomiyopatili hastalarda kan pompalayamamak yaygın bir sorundur. Sonuç olarak birçok hasta, belirli hasta gruplarında çeşitli aritmiler nedeniyle kalp yetmezliğine benzer semptomlar veya yaşam sorunları yaşar. Bu nedenle tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.

Kardiyomiyopati Türleri Nelerdir?

Kardiyomiyopati, klinik ve anatomik özelliklerine göre farklı biçimlerde görülebilir:

Dilate Kardiyomiyopati

Kalbin aşırı büyümesinin neden olduğu yetersiz kasılma nedeniyle ortaya çıkan miyokardiyal bir hastalıktır. En yaygın kardiyomiyopati türüdür. Bebeklerde de görülebildiği için karakteristiktir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Buradaki temel sorun, kalp duvarını oluşturan miyokardın önemli ölçüde kalınlaşmış olmasıdır. Bazı hipertrofik CMP'ler kalpten dışarı taşınır, bunlara kısaca "idiyopatik hipertrofik subvalvüler stenoz" veya "IHSS" denir. Bazı tıp çevreleri bu tür hastaları "obstrüktif CMP" olarak tanımlamaktadır. Bununla birlikte, hipertrofik CMP'li hastaların çoğu, kalbin çıkış yolu ile herhangi bir problem yaşamaz ve bu hastalara doğrudan "hipertrofik CMP" veya "obstrüktif olmayan CMP" adı verilir.

Hipertrofik CMP, çok gizli bir hastalıktır ve yetişkinlikten önce çok sessiz olabilir. Bazen kalp muayenesi sırasında hasta şikayet etmeden fark edilirler.

Restriktif Kardiyomiyopati

Bu sorun, kanı pompalayan kalp boşluğunun düzgün gevşememesi nedeniyle oluşur. Kan pompalanırken kalbin kasılması ne kadar önemliyse, kasılmadan sonraki gevşeme aşaması o kadar önemlidir. Yeterince gevşemeyen kan, içinde yeterince kan toplayamadığı için kasılma sırasında vücuda yeteri kadar kan gönderemez. Çocuklarda nadir görülen bir kardiyomiyopatidir.

Kardiyomiyopati (Kalp Kası Hastalığı) Tedavisi

Kardiyomiyopatinin tedavisi türe göre değişir. Kardiyomiyopatinin seyrine, evresine ve tipine göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir ve tek bir tedavi yöntemi yoktur.

Haberin Devamı

● Söz konusu damar tıkanıklığı olduğunda bypass ameliyatı ya da balon yöntemi uygulanabilir.
● Kalınlaşmanın sebep olduğu tıkanmada amaç ilaç kullanımı ile kasları gevşetmek ve tıkanıklığı azaltmaktır.
● Uygulanan ilaçlar aynı zamanda kalbin daha rahat çalışmasını sağlarken tansiyonun düşmesine de yardımcı olur. Kan inceltici, kan damarı tıkanmasını en aza indirerek felç riskini önleyebilen kullanılan ilaçlardan biridir.
● Uygulanan diğer bir tedavi yöntemi ise kalp pilidir. Hastaya kalp pili yerleştirilerek kalbin nabzının yönü değiştirilerek aritmi önlenebilir ve kalınlaşmaya bağlı tıkanma en aza indirilebilir.

 

Yazarlar