Bebek Kendiliğinden başlayan doğumun iki hediyesi

Kendiliğinden başlayan doğumun iki hediyesi

27.01.2014 - 14:27 | Son Güncellenme:

“Kendiliğinden doğal olarak başlayan doğumlarda” bu hormonlar anneye nasıl eşlik edeceklerini çok iyi biliyor ve doğuma yardımcı oluyorlar.

Kendiliğinden başlayan doğumun iki hediyesi

Bebeklerin mümkün olduğunca ilaçsız doğal doğumlar sonrasında sevgi ortamlarında dünyaya gelmelerini sağlamak üzere çalışmalar yürüten İstanbul Doğum Akademisi, Keşkesiz Doğum Eğitim’i ile gebelere doğum sırasında Oksitosin ve Endorfin hormonlarını nasıl yöneteceklerini öğretiyor. Çünkü sevgi hormonu olarak da bilinen Oksitosin doğumun itici gücünü ve bağlanmayı sağlarken, Endorfin doğumun doğal ağrı kesicisi olarak rol alıyor.

Haberin Devamı

“Kendiliğinden doğal olarak başlayan doğumlarda” bu hormonlar anneye nasıl eşlik edeceklerini çok iyi biliyor ve doğuma yardımcı oluyorlar.

İstanbul Doğum Akademisi Keşkesiz Doğum, Lamaze, Hypnobirthing Eğitmeni Op. Dr. Hakan Çoker, korku nedeni ile sezaryen oranının yüksek olduğunu ve aslında en doğal haliyle yaşanması gereken doğumun müdahalelerle sonuçlandığını vurgulayarak, her şey yolunda gidiyorsa bu müdahalelerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Op. Dr. Hakan Çoker; “Keşkesiz bir doğum için öncelikle bebeğinize ve sonra da bedeninize güvenmeniz gerekir. Bebeğiniz geleceği zaman hakkında sizi uyaracaktır ve bebeğin hazır olduğunun en büyük garantisi budur. Doğuma hazırlanarak her türlü bilgiye sahip, doğumdan korkmayan, anne olmanın ve çocuk doğurmanın içten gelen duygularını ve doğumun coşkusunu yaşayabilirsiniz. Anne adayının bilmesi gereken en önemli şey, doğal süreçleriyle başlayan doğumda, iki önemli yardımcılarının bulunduğu... Bu iki yardımcı anne ve bebek arasında hiç bitmeyecek duygusal bağlanmayı sağlayan Oksitosin hormonu ve ağrı kesici görevi üstlenen Endorfin hormonu... Bu iki hormon doğumun en doğal yardımcılarıdır. Kendiliğinden başlayan doğal doğum sürecinde kadın bedeninde yine kendisine yardımcı olmak üzere bekleyen bu iki hormon anında devreye girer. Oksitosin doğumun meydana gelmesi için rahimde düzenli aralıklarla kasılma sağlar. Ama aralıklı salgılanma sayesinde aralarda anne ve bebeğin dinlenmesine izin verir. Bu sayede bir sonraki dalgaya hazırlanmak için vakit olur. Oksitosin anne ile bebek arasında kurulan bağın temelini atan, bebeğin bir sevgi denizi içine doğmasını sağlayan hormondur. Eğer bebek doğar doğmaz anne kucağına konularak ten tene temas sağlanırsa, bebeğin küçük dokunuşları sayesinde oksitosin salgısı doğumdan sonra da artarak devam eder. Bu sayede hem plasenta kolayca atılır ve kanama olmaz hem de sütü meme ucuna iterek doğum sonrasında sütün hemen gelmesini sağlar.

Haberin Devamı

Endorfin ise doğum sırasında oksitosinle uyum içinde salınır. Dalgalar sıklaştıkça daha fazla salınarak anneyi rahatlatır. Bu sayede doğal uyuşturucu etki yaratır. Hem anne doğum dalgalarını (ağrı) az hisseder hem de başka bir boyuta atlar. Burası tamamen içine döndüğü ve doğumun her aşamasını derinden hissettiği bir yerdir. Bu her doğal doğumda annelerin mutlaka hissettiği bir ruh halidir. Başka bir dünyada olmaktır. Böylece ağrıyı azaltmak için hiç bir dış müdahaleye gerek kalmaz. Doğum tüm coşkusu ile yaşanır.

Haberin Devamı

Bütün bu olayların olması için tek şart tıbbi bir engel yoksa doğumun kendiliğinden başlamasına izin vermektir.

Keşkelerin olmadığı bir doğum için, doğum mümkün olduğunca doğal şekliyle başlamalıdır ve bebeklere doğar doğmaz TTT yani Ten Tene Temas sağlanmalıdır.”

Yazarlar