Yaşam Kirkayak Böceği Nedir? Kirkayak Böceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar?

Kirkayak Böceği Nedir? Kirkayak Böceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar?

01.11.2021 - 16:19 | Son Güncellenme:

Kirkayak böceği en yaygın olan böcek türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde de pek çok yerde Kirkayak böceğine rastlanılmaktadır. Kirkayak böceğinin ne olduğunu merak edenler özellikle bu böceklerin özelliklerini araştırmaktadırlar. Son günlerde Kirkayak böceği ile ilgili araştırmalar da aynı doğrultuda artmıştır. Peki Kirkayak böceği nedir? Kirkayak nerede yaşar? Kirkayak böceğinin ömrü ne kadardır detayları ile derledik.

Kirkayak Böceği Nedir Kirkayak Böceği Nerede Ve Ne Kadar Yaşar

Kirkayak böcekleri son derecede yavaş hareket eden böceklerdir. Endemik böcek türleri arasında yer almaktadır. Kirkayak böceklerinin kendine özgü fiziksel görüntüleri bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Kirkayak Böceği Nedir?

 Kirkayak böceği bilimsel adı diplopoda olan ve son derecede yavaş hareket eden uzun böceklerdir. Kirkayak böceği eklembacaklılar ailesine mensuptur. Dünya üzerinde 10.000'e yakın türü bulunan bir böcektir. Kirkayak çok bacağa sahip olan bir türdür. Bundan dolayı Kirkayak adını almıştır. Kirkayak böcekleri çıyan sınıfına aktarılmıştır. Erkek türünde 660 tane bacak yer alırken dişi türlerinde ise 750'ye yakın ayak bulunmaktadır. Kirkayak zehirsiz olan böcek türlerindendir. 

 Kirkayak Böceği Nerede ve Ne Kadar Yaşar?

 Kirkayak böceği en fazla toprakta yaşamaktadır. Özellikle ormanlık alanlarda toprak bölgelerde ve kıyı köşelerde yaşamayı severler. Kirkayak böceğinin bazı türleri ise binaların temellerinde yaşamaktadırlar. Gündüzleri ise diğer canlılara yem olmamak için tenha bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. Kirkayak böceğinin ortalama yaşam süresi ise 5 ila 6 yıl arasında değişmektedir. Bazı türleri daha uzun ya da daha az yaşar

Yazarlar