Neden zayıf yönlerimizi güçlendirmeliyiz?

Kişisel gelişim ve farkındalık konularının belki de en önemlilerinden biri zayıf yönlerimizi geliştirmektir. Çünkü gerek iş hayatımızda gerek özel hayatımızda zayıf olduğumuz alanlar potansiyelimizin altında kalmamıza neden olabilir. Yaşamımızı daha doğru stratejilerle yönetebilmemiz için zayıf yanlarımızın güçlenmesi kıymetlidir.

Zayıf yönlerimizin neler olduğunu fark etmek, kendimizi tanımak ve bakış açımızı geliştirmek açısından da bize destek olur. Zayıf yanlarımızı belirledikçe dışarıdan manipüle edilme oranımız giderek azalacak, öz güvenimiz daha da artacaktır. Böyle olunca kararlar alırken kendimizi daha emin hissederiz. Risk kapasitemizi fark eder, ona uygun adımlar atarız. Bazen konfor alanımızdan çıkmamak da fırsatları kaçırmamıza neden olur ya da aceleyle verilmiş karalar sonradan pişmanlık yaratabilir. Hayat boyu zaaflarımız ve zayıf yönlerimiz olacaktır. Tüm zayıflıklardan kurtulmayı ve güçlenmeyi düşünmek hem gerçekçi olmaz hem de sürdürülebilir değildir. Şimdi zayıf yanlarımızı fark etmemize katkı olacak bazı sorulara göz atalım:

Haberin Devamı

- İyi yapmadığınızı düşündüğünüz şeyler neler?

- Sonucu kötü olur diye kaçındığınız konular var mı?

- Kendinizde eksik gördüğünüz şeyler neler?

- Öz güveninizin olmadığını düşündüğünüz alanlar hangileri?

- İşinizde sizi geriye götüren alışkanlıklarınız ya da durumlarınız var mı?

- Özel hayatınızda hangi konularda kendinizi zayıf hissediyorsunuz?

- Diğer kişilere göre dezavantajlı olduğunuz konular neler?

Bunlar ve daha fazlası zayıf yönlerimiz için bize ipuçları verebilir. Bununla birlikte zayıf yönlerimizi keşfettikten sonra aşağıdaki soruları kendimize sormamız gerekir:

- Zayıf yönlerimi nasıl geliştirebilirim?

- Geliştirebilirsem nasıl ve ne kadar sürede harekete geçebilirim?

- Bu konuda çevreden destek alabilir miyim?

- Daha önce fark etmediğim hangi kaynaklara sahibim?

- Değiştiremeyeceğim ya da geliştiremeyeceğim durumları kabul etmek ve hayatımı pozitif yönde şekillendirmek için neye ihtiyacım var?

Kendimize olan bakış açımız ve enerjimiz, çevremizdeki insanların da bize karşı olan davranış ve tutumlarını etkileyecektir. Zayıf yönlerimize odaklı kalmak yerine elimizden gelenin en iyisini yapıp güçlü yönlerimizin de farkında olmamız gerekir. Hayatta denge içinde olanlar hep daha hızlı ve güvende ilerler. Zayıf yönlerimiz de güçlü yönlerimiz de bizler için bir bütündür. Bizi biz yapan birçok özelliğimiz vardır. Kendimizi keşfettikçe gelişir, değişir, dönüşür, evriliriz.                                       

Haberin Devamı