Saç Bakımı Kovid geçirdiyseniz saçınızın ekstra bakıma ihtiyacı var!

Kovid geçirdiyseniz saçınızın ekstra bakıma ihtiyacı var!

14.02.2022 - 16:59 | Son Güncellenme:

Kovid sonrası saç dökülmesinin mevsimsel olağan dökülmelerle karıştırılmaması ve daha ciddi tedbirler alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Saç Ekim Dr. Hamid AYDIN özellikle saç dostu beslenmeye dikkat çekti.

Kovid geçirdiyseniz saçınızın ekstra bakıma ihtiyacı var

Dr. Hamid Aydın; “Saç dökülmesine sebep olan faktörler arasında son zamanlarda stres, genetik, beslenme kadar Kovid’den de söz edilir oldu. Eğer Kovid sonrası başlayan veya şiddeti artan bir saç dökülme şikayeti yaşıyorsanız ve hiç bir tedavi görmediyseniz bu şikayetlerinizin 3-6 ay kadar devam etmesi yüksek bir olasılık” dedi.

Haberin Devamı

Eskiye oranla saç dökülmesinin sebebini bulmak için hastaların ve hekimlerin çabalarının son yıllarda artmaya başladığını söyleyen Dr. Hamid Aydın, “Bütün ateşli hastalıklarda, yoğun ilaç kullanımında, yakın birinin kaybedilmesinin ertesinde  bir miktar saçın dökülebileceği uzun yıllardır bilinen bir durum ancak Kovid sonrası hastaların yaşadığı saç dökülmesi bu tür dökülmelere göre bir çok hastada daha şiddetli seyrediyor. Genelde hastaların bunun farkına varması uzun bir zaman alıyor. Kovid olur olmaz saç dökülmesinin başlaması şart değil. Hatta bir çok hastamızda hastaların saç dökülmelerinin farkına varmaları 3 ayı bulabiliyor. Bir çok hastanın geçeceği ümidiyle doktora başvurmadığı bu dönemde hastalar genelde şampuan değiştirerek veya yağ karışımlarını saçlarına uygulayarak dökülme ile mücadele etmeye uğraşırlar. Oysa doğru olan hastalık sonrası Kovid’in vücutta bıraktığı hasarları onarmak açısından doktora başvurmaktır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

İLK TEDBİR GEÇ KALMAMAK

Doğru şampuan kullanımı, sağlıklı ve saç dostu beslenme, PRP, saç mezoterapisi, kök hücre hatta saç ekiminin saç dökülmesi tedavisinde uygulanabileceğini ifade eden Saç Ekim Dr. Hamid Aydın, 

“Hastaların doktora başvurmak ve gerekli tedaviye başlamak için geç kalmaları tedaviden elde edilecek yararı azaltabilir. Bazen basit tedbirlerle durdurulabilecek Kovid sonrası saç dökülmeleri bu gecikmeler sebebiyle daha ciddi tedavilerle ancak kontrol altına alınabilecek kadar şiddetlenebilir. Özellikle saç dostu beslenme protokollerinin hastalık sonrası hemen uygulanmaya başlanması tedavi şansını arttırır. Bunun için yeterli miktarda  sağlıklı protein, yağ ve  karbonhidrat desteği almak, saç foliküllerinin gelişmesinde önemli rolleri olan vitamin ve minerallerin seviyesine baktırarak eksik olanları yerine koymak ilk alınacak tedbirler olarak söylenebilir. Tabi ki beslenmede hayvansal ve bitkisel kaynakları orantılı bir şekilde tüketmenin önemi de büyük. Eksiği yerine koymamak özellikle tedavi şansını önemli ölçüde düşürebilir. ” uyarısında bulundu. 

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BESLENMEK YETERLİ OLMAYABİLİR

Bazı hastalarda bu tedbirlerin yeterli olmadığını söyleyen Saç Ekim Dr. Hamid Aydın, önerilerini şu şekilde sürdürdü:

“Eğer beslenme ve yerine koyma tedbirleri ile düzelemeyecek bir dökülme söz konusuysa klinik işlem olarak iğneli uygulamalara geçmek gerekebilir. PRP, mezoterapi gibi saçlı deri uygulamaları Kovid sonrası saç kayıplarını önleme ve yerine koymada etkili olabilir. Özellikle ’Serumlu PRP’ olarak bilinen Tricho IV; saçın ihtiyaç duyduğu mibkrobesinleri hem direk saç köküne uygulama hem de serum içinde damardan verme imkanı tanıdığı için Kovid sonrası dökülmelerde tedavi şansını arttırabilir. Zaten mevcutta eskiden beri saç dökülmesi varsa ve hasta şiddetli bir Kovid enfeksiyonu geçirdiyse özellikle erkek hastalarda cerrahi bir seçenek olarak saç ekimi bile gerekebilir. Yine de Kovid tedavisindeki  öncelikli  tedbir ve  uygulamaların aksatılmaması saç konusundaki tedbirlerden daha önceliklidir.

Yazarlar