Evcil Hayvan Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

02.11.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:

Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar ve insanların uygun iş imkanı bulamaması sonucunda son zamanlarda tarım ve hayvancılık sektöründe artış gözlenmektedir. Koyun yetiştiriciliğe bunlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle koyun yetiştiriciliği hakkında birçok konu merak edilir. Koyun yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devlet desteği ve kazancı hakkında bilgiler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

Koyun, keçiler ile beraber Caprinae alt familyasına ait olan bir memeli cinsidir. Aynı zamanda koyun et ve süt ürünleri üreten keçi, tavuk, at gibi hayvanlarla uyumlu geçinen sakin bir hayvandır. Dönem dönem koyun yetiştiriciliği azalsa da son dönemler devlet tarafından verilen teşviklerle tekrar canlanmış durumdadır.

Haberin Devamı

Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Koyun yetiştiriciliği için bazı yöntemler şarttır. Bunlar;

 - Öncelikle koyun yetiştirmek isteyen kişiler kesif ve kaba yemin cins ve miktarını hesaplamalıdır.

 - Koyun yetiştiriciliğinde ağıl kapasitesi önemlidir ve her koç için 1.5 - 2.0 metrekarelik alan, her koyun için ise 1.25 - 1.5 metrekarelik taban alana sahip olunması gerekmektedir.

 - Koyun yetiştiriciliğinde mevcut olan ırkın çevre şartlarına uygun olup olmaması kişi tarafından değerlendirilmelidir.

 - Eğer koyun yetiştirmek isteyen kişi başarılı olmak istiyorsa çoban temini yapmalı, elde etmek istediği toplam geliri başta iyi hesaplamalıdır.

 - Koyunlar daha çok meralarda otladığı için bu meraların iyi bir bitki florasına sahip olması gerekir

Haberin Devamı

 - Koyunlar için meralar düz ya da eğimli araziler olmalıdır.

Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler 

Kişilerin şartlarının ilgili mevzuata uyması halinde 15 yaş ve üzeri olan dişiler için devlet tarafından hayvan başına 25 TL destek ödemesi yapılmaktadır.

Koyun yetiştiriciliğinde 250 metrekarelik alandan oluşan bir ağılda bulunması gereken tüm malzemeler yaklaşık olarak 45 bin TL'ye tekabül etmektedir.

Hayvan ırkına, cinsine ve bakımına göre kazanç değişmekle birlikte 100 koyunda hayvan başına yaklaşık 1.500 TL'den 150 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.

Yazarlar