Sağlık Kriptik Tonsillit Nedir? Kriptik Tonsillit (Bademcik İltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kriptik Tonsillit Nedir? Kriptik Tonsillit (Bademcik İltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.02.2021 - 17:46 | Son Güncellenme:

Kriptik tonsillit halk arasında bademcik iltihabıdır. Bademcikler boğazın arka tarafında filtre görevi gören dokulardır. Solunum yoluyla ağızdan giren mikropları kendi içinde tutar ve o süreçte antikor üretir. Bademcikler genellikle vücudu mikroplara karşı korur. Ancak bazı durumlarda enfeksiyonu kendileri üretir buna Kriptik tonsillit adı verilir. Bu süreçte bademcikler şişer ve boğaz iltihabı denilen enfeksiyon oluşur. Kriptik tonsillit ve çeşitlerini sizler için derledik. 

Kriptik Tonsillit Nedir Kriptik Tonsillit (Bademcik İltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır

Bademcik boğazın arka tarafında çift halde bulunur. Bademcik iltihabı 2 adet bademcik dokusundan birinin veya ikisinin enfeksiyona maruz kalması durumudur. Bu enfeksiyon dışarıdan alınan virüslerden veya bakterilerden oluşur. Bazı durumlarda bakterilerde enfeksiyona sebep olur. Yüksek ateş ve yutma zorluğu ile gelişen hastalık lenf bezlerinde de şişme ve hassasiyet yapar. Enfeksiyon hastalığı olması sebebiyle mutlaka doktora başvurmalı, antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Haberin Devamı

Kriptik Tonsillit Çeşitleri Nelerdir?

Kriptik tonsillit 3 farklı çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitlilik semptomlarına göre farklılık gösterir. Bunlar;

Akut tonsillit

Rekürren tonsillit

Kronik tonsillit

Akut Tonsillit

Akut tonsillit semptomları diğerlerine göre çok farklıdır. Belirtilerinin ortaya çıkması üç dört gün sürer. Fakat her hastada belirtiler 3-4 günde değil, daha uzun sürelerde de ortaya çıkabilir.

Rekürren Tonsillit

Rekürren tonsillit kronikleşmemiş yılda bir veya iki kez boğaz enfeksiyonu olması durumudur. Rekürren tonsilitte yine enfeksiyon gelişir ancak yılda bir iki kez olması bademciklere müdahale edilmesini gerektirmez.

Kronik Tonsillit

Kronik tonsilitte durum diğerlerinden farklıdır. Çok daha uzun sürer ve hastayı zor durumda bırakır. Boğaz enfeksiyonu ile birlikte şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ağız içinde rahatsız edecek koku ve lenf bezlerinde şişme ve hassasiyet oluşur.

Haberin Devamı

Tonsillit Neden Olur?

Her kişide bulunan bademcik dokusu belli zamanlarda enfeksiyona maruz kalsa da vücudun savunma mekanizmasını oluştur. Yani vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlar. Beyaz kan hücreleri üreterek vücudu korumaya alır. Üst solunum yolu enfeksiyonu veya bademcik enfeksiyonu olarak da bilinen kriptik tonsillit ağızdan alınan bakteri veya virüslerden oluşur. Bademcikler dışarıdan gelen virüslerle savaşır ve onları kendi içinde hapseder. 

Tonsillit yalnızca dışarıdan alınan mikroplarla, şiddetli soğuk algınlığı durumunda da aynı tip semptomlar görülür. Ancak en yaygın olanı virüstür. Bunun yanı sıra %30 civarında bakteri oluşumuna karşı da tonsillit gelişir. Tonsillite streptokok bakterisi sebep olur. Çocuklarda sıklıkla görülmesinin nedeni bir arada toplu halde bulunan öğrencilerin ağız yoluyla birbirine bakteri veya virüs bulaştırmalarıdır. Boğaz enfeksiyonu yani kriptik tonsillit hapşırık, öksürük ve yakın temasla rahatlıkla bulaşır. kriptik tonsillit tanısı konulan hastaların evde istirahati sağlanmalı, öksürük veya hapşırık durumunda mutlaka ağzını kapatmalı, mutlaka eller sabunla yıkanarak arındırılmalıdır.

Haberin Devamı

Kriptik Tonsillit Belirtileri Nelerdir?

Genellikle okul öncesi çocuklarda ergenlik dönemindeki kişilerde görülür en yaygın belirtileri şunlardır kızarır mı üzeri beyaz plak şeklinde dönüşmüş bademciklerdir. Boğaz ağrısı yutma güçlüğü ve yüksek ateş en belirgin özelliğidir yüksek ateşe bağlı olarak titreme boynun her iki tarafında lenf bezlerinde şişme ve hassasiyet gelişir. 

Kriptik Tonsillit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bakteri veya virüsün sebep olduğu kriptik tonsilitte hasta öncelikle doktora giderek tonsillit tanısı konulmalıdır. Doktorun reçete edeceği antibiyotik tedavisi ve ateş düşürücü mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra yatak istirahati, bol sıvı almak, sıcak bitki çayları, gargara tonsillit tedavisinde etkili uygulamalardır. Boğazın tahriş olabileceği sigara ve sigara dumanından hasta kaçınmalıdır.




Yazarlar