Sağlık Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

05.01.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Magnezyum insan vücudunda büyük önem taşıyan 11 adet mineralden biridir. Günümüzde magnezyum kişilerin vücutlarında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sizler için detaylı bir şekilde magnezyum eksikliği belirtiler nelerdir? Magnezyum eksikliği nelere yol açar?  İşte, tüm detaylar.  

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar

İnsanlarda yer alan mineraller arasında, miktar açısından da dördüncü sırada gelmektedir. Kimyasal olarak magnezyum alkali toprak metalleri sınıflarından bir elementtir.

Haberin Devamı

 Magnezyum Nelerde Bulunur?

 Magnezyum doğada toprakta ve ya deniz suyunda bulunur. Magnezyum, bitki dünyasının bir demiridir denebilir. İnsan vücudunda magnezyum % 60 oranında kemik ve dişlerde yer alırken kalan % 40 oranı ise yumuşak dokularda ve % 1 oranı kanda bulunmaktadır.

 Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

 Magnezyumun günümüzde pek çok sayıda faydası vardır. Bunlar;

 Kasların güçlenmesi ve protein sentezinde önemli rol oynar.

 Hormonların, sinir hücreleri arasındaki iletimin sağlanmasını sağlamakta olan nörotransmitter maddelerin, mineral ve de elektrolitlerin iletilmesinde önemli rol oynar.

 Hücre zarının elektriksel olan potansiyelinin değişmesini sağlayıp pek çok hormonun, gıdanın ve de nörotransmitterlerin alınımının ve de salınımının kontrolü aşamasında rol oynar.

Haberin Devamı

 Magnezyum hücrelerimi alüminyum, nikel, civa ve de kurşun gibi zararlı elementlerden korur.

 Enerji metabolizmasını ilgilendiren tüm fosfat gruplarının ve de reaksiyonlarının aktive edilmesinin yanında birde glikoliz, oksidatif fosforilasyon, protein sentezi ve ya plazma membranlarına bağlanacak olan moleküllerin seçimi gibi farklı görevler alır.

 Magnezyum vücudumuza bağırsaklardan emilerek girer, böbreklerden ise atılır.Magnezyumun emilmesi için D vitamini ve paratiroid hormonunun yeterli düzeyde olması gerekir.

 Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

 Magnezyum eksikliği tıp alanında hipomagnezemi olarak adlandırılmaktadır.

 Hipomagnezemi semptomları genelde kardiyak etkiler, metabolik etkiler ile nörolojik etkiler şeklinde 3 grupta ayrılır.

 Erken bulgular arasında

 iştahsızlık, kusma, bulantı, yorgunluk ve de halsizlik görülebilir.

 Şiddetli magnezyum eksikliği arasında

 uyuşma, kas krampları, kardiyak aritmiler, dikkatte azalma, fibromiyalji ve de zihinsel bulanıklık görülebilir.

 Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

 Magnezyum eksikliği pek çok sorunlara yol açmaktadır. Hem besin zinciri içinde magnezyum seviyesinin düşmesi hem de beslenme alışkanlığının değişmesi nedeni ile magnezyum eksikliği nadir karşılaşılan durum olmamaktadır.

Haberin Devamı

 Günümüzde fazla terleyen, laksatif ya da diüretik ilaç kullanan bireylerde magnezyum atılımı daha da fazladır. Stres, gebelik, emzirme gibi bazı durumlarda vücudun magnezyum gereksinimi artmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte magnezyum alımları özellikle gastrointestinal hastalıkları bulunan kişilerde bağırsaklardan emilimin düşmesi sebebi ile azalır. Vücut böylece minerali dışarıdan yeterli miktarlarda alamaz ise kemiklerde depolanmış magnezyumu tüketmeye başlar. Böylece magnezyum ihtiyacı yaşa ve ya yaşam tarzına bağlı şekilde de değişkenlik gösterir.

 Bunun haricinde magnezyum eksikliği bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bunlar;

 Tip 1 ile Tip 2 diyabet, genel olarak magnezyum eksikliğinin sık rastlanan nedeni olmaktadır. Diyabetli hastaların yaklaşık %25 ile %39’unda hipomagnezemi gözlenmektedir. Serum magnezyum konsantrasyonundaki düşme; açlık kan şekeri, diyabetin zamank gibi bazı faktörlerle ilişkili bulunmaktadır.

 Hipomagnezemi, aynı zamanda akut ve ya kronik alkolizmde sık olarak gözlenen bir durum olmaktadır. Alkolik bireylerin ortalama %30’una kadar hipomagnezemi gözlenir. Alkolik bireylerde yer ala magnezyum azlığının nedeni olarak; yetersiz beslenme, kusma, karaciğer yetersizliği sebebi ile düşük magnezyum emilimi sayılabilir.

Haberin Devamı

 PTH hormonu magnezyumun emilimini arttırsa dahi bu hormonun fazla salındığı zamanlarda magnezyum konsantrasyonu da bir azalma eğilimindedir. Hiperaldosteronizm, magnezyum eksikliğine sebep olan bir diğer endokrinolojik tablodur.

 Buna ek olarak gastrointestinal nedenlere bakılır ise, Crohn hastalığı, ‌çölyak hastalığı, Whipple hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıklarında magnezyum emilimi düşeceğinden dolayı da hipomagnezemi görülebilir.

 

Yazarlar