Sağlık Malign Neoplazmı Nedir? Malign Neoplazm Nerelerde Görülür, Nasıl Geçer?

Malign Neoplazmı Nedir? Malign Neoplazm Nerelerde Görülür, Nasıl Geçer?

07.04.2021 - 11:56 | Son Güncellenme:

Vücudun belli bölümlerinde hücrelerde meydana gelen anomaliler sebebi ile tümörler oluşabilmektedir. Vücut hücreleri eğer aşırı bir şekilde büyüme gösterirse bu hücreler tümör oluşumuna sebebiyet veriri. Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki çeşittir. Malign neoplazmi nedir? Malign neoplazmi nerelerde görülür, nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.

Malign Neoplazmı Nedir Malign Neoplazm Nerelerde Görülür, Nasıl Geçer

 Hasarlı ve yaşlı hücreler ömrünü tamamladıktan sonra yerine yeni hücreler geçer. Hücreler sağlıklı bir şekilde büyüyüp bölünemezse o zaman vücutta tümör oluşumları meydana gelebilmektedir. Tümörler farklı bölgelerde ve farklı boyutlarda olabilir.

Haberin Devamı

 Malign Neoplazmi Nedir?

 Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki çeşittir. İyi huylu olanlar benign, kötü huylu olanlar ise malign olarak adlandırılmaktadır. Tümörler oluştukları organa göre farklı belirtiler gösterebilmektedir. Akciğerde meydana gelen bir tümör kişilerin nefes almakta güçlük çekmesine ve şiddetli öksürüğe sebep olmaktadır.

 Malign yani kötü huylu olan tümörler geliştrikleri organa göre farklı kanser çeşitlerini oluşturmaktadır. Bu tümörler tedavi edilmezse insanların ölümüne sebebiyet verebilir. Bu nedenle çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

 Tümörlerin yerlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesi için röntgen çekilmesi gerekmektedir. Bunun için ise BT ya da MR gibi yöntemler kullanılmaktadır. Tümörün yerinin belirlenmesinin ardından iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun anlaşılması için biyopsi yapılması gerekmektedir. Biyopsi ile tümörlü bölgeden hücre örneği alınır ve patoloji uzmanları tarafından bu hücrenin incelemesi yapılır.

Haberin Devamı

 Malign Neoplazmi Nerelerde Görülür, Nasıl Geçer?

 Kötü huylu yani malign tümörler kanser hücresi anlamına gelir. Bu tümörler komşu hücrelere sıçrayarak yayılım gösterebilmektedir. Kanser hücreleri bazen farklı dokularda da yayılım gösterebilmektedir. Bunun yanında lenfler ya da kan dolaşımı gibi farklı alanlara sıçradığı durumlar da sıklıkla görülmektedir.

 Kötü huylu tümörlerin bulunduğu organdan başka bir organa yayılmasına metastaz adı verilmektedir. Meme kanseri memede meydana gelen bir kanser türüdür. Ancak erken evrede anlaşılmaz ise yakındaki lenf düğümlerine sıçrayarak burada da ilerleme gösterebilmektedir.

 Eğer meme kanseri lenflere atarsa o zaman buradan karaciğer ve kemik gibi farklı organlara da yayılım gösterebilmektedir. Kanserden ölümlerin en büyük sebebi vücutta yayılımların meydana gelmesidir.

Yazarlar