Bebek Mevsim değişikliklerinde çocuk bakımı

Mevsim değişikliklerinde çocuk bakımı

09.10.2012 - 18:33 | Son Güncellenme:

Central Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gonca Özmen’e göre 15 günden fazla bu tip davranışlar sergileyen çocuklar için bir uzmana danışılmalı ve destek alınmalıdır.

Mevsim değişikliklerinde çocuk bakımı

Mevsim değişikliklerinde çocuklarda yaşanabilecek kaygılı dönemler, anlam verilemeyen sıkıntılar, hareketlilik, inatlaşma, yeme düzensizliklerinin mevsim değişikliklerinde olabileceği düşünülmelidir.

Mevsim Geçişlerinde Çocukları Hastalıklardan Korumanın Yolları

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarır. Bu değişikliklerden etkilenip hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçmektedir.

Mevsim geçişlerinin yaşandığı zamanlarda ani hava değişiklikleri aynı zamanda hastalıkların kolay yayılmasında da etkendir. İnsan vücudunun adaptasyon ve savunma mekanizmaları da bozulur. Vücut direnci de düşünce hastalıklara yakalanma riski artar. İşte tüm bunlardan çocuklarımızı koruyabilmek için dikkat etmemiz gereken bazı kurallar ve uygulamamız gereken yöntemler vardır.

Anne ve Babalar Çocuklarınızın Sağlığı için Bu Öneriler Dikkate Alın

Virüslerin daha hızlı yayıldığı mevsimlerde özellikle kalabalık ortamlarda salgınlar başlar. Bu salgınlara karşı hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir. Sık sık eller yıkanmalı, odaların havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

Uyku, Beslenme ve Vitamin Desteği Altın Kural

İyi ve düzenli uyku bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle çocukların uyku düzenlerine de özen göstermelidir.

Mevsim geçişlerinde enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından biri çocukların beslenmesine dikkat edilmesidir.

Enfeksiyonlarda C vitamini ihtiyacı artar. C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Brokoli, karnabahar, lahana, taze meyveler bol bol tüketilmelidir.

Çinko, hem büyüme ve gelişmeye hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinko desteği almak mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı direnci arttırır.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle D vitaminini yeterince almak, yazın güneşten faydalanmak çocuklarımızı kışa hazırlar.

Kanda demir seviyesi kontrol edilmeli, gerekirse desteklenmelidir. Demirden zengin gıdalar diğer besinlerle birlikte dengeli bir şekilde tüketilmelidir.

Çocuklarda fazla besin tüketimi ve normal kilonun üstünde olmak da bağışıklık sistemini zayıflatır. Fazla yağ alımı oksidan madde miktarını arttırır ve savunma sistemini zayıflatır.

Bu nedenle çocuklarımızın fazla kilo alımını engellemek için yine dengeli beslenmeye özen göstermeli ve spor aktivitelerine yönlendirilmelidir.

Mevsim geçişlerinde özellikle kışa girerken çocuklarımızın aşılarını kontrol etmeli, mevsimsel grip aşılarını ve pnömokok aşıları yaptırılmalıdır.

Yine bu mevsimlerde B. glukan vücut direncini arttırarak gereksiz antibiyotik kullanımını azaltır.

Omega 3 ve multivitamin preparatları da bağışıklık sistemine olumlu etki yaparak çocukların kış aylarına daha hazırlıklı olmasını sağlar.

Mevsim geçişlerinde giysi seçimine özen göstermek de ihmal edilmemesi gereken kurallardandır.

Yazarlar