Genel Sağlık Migreni tetikleyen 11 kişisel özellik

Migreni tetikleyen 11 kişisel özellik

29.03.2016 - 13:45 | Son Güncellenme:

Migreni tetikleyen stres, açlık gibi durumlar neredeyse ortaktır. Kahve, çikolata gibi bazılarını ise yanlış biliriz. Kişiye özel, hiç akla gelmeyecek migren tetikleyicileri de olabilir.

Migreni tetikleyen 11 kişisel özellik

1. Duyarlı Kişilik
Duyarlı, hipersensitif yapı migrende dikkat çeker. Hassas, duyarlı olmanın yanı sıra detaycı, bazen takıntılı kişilik özellikleri, ışık, ses ve koku hassasiyeti olabilir.Hipersensitif yapının olumlu kazanımları da vardır. Ayrıntıları çabuk görebilmek, karmaşık işleri diğer insanlardan daha hızlı düzenleyebilmek, yaratıcık olumlu yanlarıdır.

Haberin Devamı

2. Şişmanlık
Yakın dönemdeki bir çalışmada migren ile vücut kütle indeksi (BMI) arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Migren, BMI 30 olanlarda (biraz kilolu) zayıflardan %35 daha fazla gözlemlenmektedir. Bu oran, BMI %40 üzeri (obez) olanlarda %80’e çıkıyor.

3. Aşırı Egzersiz & Cinsel İlişki
Aşırı egzersiz, yorulma ve cinsel ilişki bedeni fiziksel olarak zorlar. Bu zorlanma migren atağını başlatabilir. Orgazm migren başlatabilir ancak orgazmın baş ağrısına iyi geldiğini söyleyenler de vardır.

4. Hareketsizlik, Pasif Yaşam
Hareketsizlik ve pasif yaşam migreni başlatabilir. Üretmek, kişiyi mutlu kılar. Hareketsiz yaşam ise üretimden uzaklaştırır. Mutsuzluk, migreni tetikler.


5. Hafta Sonu Tatili
Sadece hafta sonu başı ağrıyanlar vardır. Hafta sonları uyku saatlerimiz değişir. Migren, düzen değişikliğini sevmez..

Haberin Devamı

6. Boya, Parfüm Kokuları
Migrenli kişiler hipersensitif oldukları için kokuları başkalarından daha fazla algılarlar. Özellikle keskin kokular rahatsızlık verir. Boyalar, parfüm kokuları başta olmak üzere tüm keskin kokular rahatsız eder.

7. Susuzluk, Dehidratasyon
Herkesin kendine göre belirli bir günlük su içme, sıvı alma düzeyi vardır. Bir şekilde bu azaldığında dehidratasyon gelişir. Bu durum bedeni zorlar. Zorlanma ise migreni açığa çıkarır.

8. Açlık, Öğün Atlama
Açlık, öğün atlama, en bilinen migren tetikleyicilerindendir. Migrenli kişiler yemeği geciktiremezler, öğün atlayamazlar. Ülkemizde ramazan ayında oruç tutmak migrenliler için çok zor olabilmektedir.

9. Aşırı Çay, Kahve Tüketimi
Aşırı çay kahve tüketimi migreni tetikler diye düşünülür. Hatta bazı hekimler migrenli hastalara kahveyi düşünmeden yasaklarlar. Kahve boşuna suçlanmaktadır. Gerçekten bazı hastalarda kahve migreni tetikleyebilir. Tersine, migren atağı başlangıcında kahve içerek atağı durdurabilenler de vardır.

10. Uykusuzluk, Uyku Düzeni Bozulması
Uykusuzluk veya uyku düzenin bozulması migreni tetikler. Burada temel kavram düzenin bozulmasıdır. Az, çok ve gün ortası uykuları migreni tetikleyebilir.

Haberin Devamı

11. Mutluluk, Aşırı Heyecan
Migren strese çok bağlanır. Migreni mutluluk da, aşırı heyecanlanma da tetikler. Olumlu olsa da duygulandığımızda dengemiz bozulur. Migren düzen sever.

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar