Sağlık Narkolepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Narkolepsi Tipleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Narkolepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Narkolepsi Tipleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

03.03.2021 - 15:01 | Son Güncellenme:

Narkolepsi çok yaygın olan bir hastalık olmamakla birlikte, hastalığa yakalananların günlük hayatını çok etkiler. Bu hastalık kişinin sürekli uyuklama halinde olması durumudur. Kişinin normal sürelerde uyumuş olması uykusuzluğun giderilmesi üzerinde etkili olamaz. Hastalık kişinin yaşama uyumunu engelleyebilir. Tıp alanında hastalık ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Tedavi yöntemleri ile kişiler daha iyi bir yaşam sürebilir. İşte, tüm detaylar.

Narkolepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir Narkolepsi Tipleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Hastalığın nedeni, tam olarak bilinmemektedir. Hastaların kendilerini gün boyu aşırı yorgun hissetmesi, iş ve okul yaşamını olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

 Narkolepsi Nedir?

 Narkolepsi nedir sorusu zaman zaman araştırılmaktadır. Hastalığa, beyinde uyku düzenini kontrol eden mekanizmanın sorunlu olmasından kaynaklandığı düşünülür. Gün içerisinde kişi olmadık bir anda uykuya dalabilir. Sürekli uykulu olma hali ise kişinin kendini zorlasa da başaramadığı bir durumdur. Nedenleri psikolojik değildir. Kalıtsal olduğu ile ilgilide kesin kanıtlar yoktur.

 Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

 Hastalık sırasında bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtiler görüldüğü anda ise doktora başvurmak gerekmektedir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;

 Gün içi aşırı uykululuk hali: Hastalığa yakalanan kişilerde görülen ilk belirti uyuklama halidir. Kişi kendini sürekli yorgun hisseder. Kimi insanlar gün içerisinde özellikle yemek sonrası uykulu hissedebilir. Bu normal bir durumdur. Ama burada kişi en aktif olduğu ya da ilgisini çeken bir konuyla ilgiliyken bile uyuklayabilir.

Haberin Devamı

 Hipnogojik halüsinasyonlar: Hipnogojik halüsinasyonlar diye tabir edilen rüyalardır. Kişi uykulu hali sırasında bazı rüyalar görür ve bunlar kişiyi rahatsız edebilir. Bu durum psikolojik rahatsızlıklarla bile karıştırılabilir.

 Uyku paralizisi: Kişi âdete felç olmuş gibi hisseder. Kas kuvvetini yitirerek, hareket edemediğini fark eder. Bu uzun süreli bir durum değildir ve hayati organları etkilemez.

 Bunun dışında görülebilecek belirtiler ise şunlardır;

Kişi yaptığı davranışların bazılarının bilincinde olmayabilir.

Gece uykuları düzensiz olabilir ve gece gündüz düzeni birbirine karışır

Kişi odaklanma sorunu yaşar

Görme sorunu oluşur

Baş ağrısı yaşanabilir.

Hafıza kayıpları görülebilir. 

Narkolepsi Tipleri Nelerdir?

 Narkolepsi iki türe ayrılmaktadır. Narkolepsi ile beraber ortaya çıkan ve duygu tetiklenmesi ile bağlantılı olan katapleksi görülebilir. Katapleksi ile birlikte görülen türüne tip 1 Narkolepsi adı verilmektedir. Katapleksinin belirtilerinin eşlik etmediği durumlara da tip 2 Narkolepsi denir.

 Narkolepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Narkolepsi tedavi edilerek, kişinin yaşama uyumu kolaylaştırılabilir. İzlenebilecek birkaç teknik vardır. İlaç tedavisi bunlardan bir tanesidir. Bunlar reçeteli ilaçlar olup, yaşanan şikâyetleri azaltabilir. Ayrıca uyanık kalmayı sağlayan ilaçlar mevcuttur.

Haberin Devamı

 Kişinin yaşam tarzını düzenlemesi gerekir. Buna göre uyku saatlerini düzenlemeye yönelmelidir. Ayrıca ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. Aşırı çalışma ve stresten uzak durulmalıdır.

Yazarlar