Sağlık Öğrenme bozukluğuna ilaçsız tedavi

Öğrenme bozukluğuna ilaçsız tedavi

07.11.2016 - 13:48 | Son Güncellenme:

Okul başarısızlığı ve öğrenme sorunları çocukta zeka geriliği anlamına gelmiyor

Öğrenme bozukluğuna ilaçsız tedavi


Okulların açılması ile birlikte bazı aileleri bir telaş sardı. Özellikle okul döneminde başarısız olan çocukların ebeveynleri, nasıl bir akademik kariyeri olacağı ile ilgili kaygıyla beraber merak içindeler.

Tabii ki her ebeveyn çocuğunun başarılarla dolu bir hayatı olsun ister, ama okul başarısını engeleyenbazı durumlar vardır ki; her şey yolunda gözükse dahi okul hayatı başlayana kadar tesbitetmek zor olabilir. Bunlardan bir tanesi öğrenme zorluğu.

Öğrenme zorluğu zekâ geriliği olmadığı gibi bu çocuklar normal zeka grubundadırlar. Ancak sözel zeka skorları ile performans zeka skorları arasında 15 puan ve üstü fark vardır. Thomas Edison, Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci gibi bilim adamı ve sanatçılarında Öğrenme zorluğunun olduğunu biliyoruz.

Öğrenme Bozukluğu Tanısı ve Öğretmenlere Düşen Görevler
Genelde 6-9 yaşlarında yani okula ilk başlanılan yıllarda öğrenme zorluğunun tespit edildiğini, yaşıtlarına göre beklenenden daha geç öğrenen her çocukta öğrenme zorluğu olduğunu söylemenin doğru olmaz. Normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip çocuklarda yavaş yazma, benzer harfleri yazarken ya da okurken karıştırma, kelimenin sonunu farklı veya ekleme yaparak okuma, ödev yapmada isteksizlik, çarpım tablosunu öğrenememe, matematik öğrenme zorluğu, sağını solunu karıştırma gibi belirtileri olan öğrenme zorluğu görülebilir. Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği ile karıştırılabilen Öğrenme zorluğunda doğru tanı konması önemli.

Çocuklar ile günün 8 saatini geçirdiğini düşünürsek sınıf öğretmenlerine önemli görevler düşüyor.Tahtadaki yazıyı deftere geçirirken zorlanan, okuma dersinde geri planda durmaya çalışanlar, sınıf arkadaşlarından daha geç öğrenen, kelimeleri atlayarak not tutan, daha yavaş okuyan çocukların ailelerine durumu bildirerek bir uzman doktordan yardım almaları gerektiğini söylemeliler.

Öğrenme Bozukluğu Teşhisi
Doğru tanı koyma önemli. “Doğru tanıyı beynin elektrik akımlarındaki düzensizliği inceleyerek yüzde 95-97 doğrulukla konabiliyor. Zeka testleri ve başka objektif testlerde teşhiste yardımcı olmaktadır.

Öğrenme Bozukluğu Tedavisinde ilaçsız tedavi yöntemi
Öğrenme Zorluğu yada Dikkat Eksikliğinde yüzde 80 etkili bir yöntem olan Biofeedback yöntemi ile çocuğun beynindeki düzensiz elektrik akımlarını ilaçsız yan etkisiz düzenlemesini çoçuğun kendisine öğretiyorsunuz.

Yukarda saydığımız sorunların hepsinde iyileşme görülebilir. Böylece öğrenciler bilgiyi öğrenerek bir üst sınıfa geçip kendi yaşıtlarından geri kalmayıp başarılı akademik kariyere sahip olabilirler.

Haberin Devamı

Tanju Sürmeli

Yazarlar