Sağlık Omurga Ve Omurga Kemiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler... Omurga Kemikleri Nasıl Numaralandırılır?

Omurga Ve Omurga Kemiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler... Omurga Kemikleri Nasıl Numaralandırılır?

06.03.2021 - 16:17 | Son Güncellenme:

Omurga, baş ve bacakların arasında uzanan ve vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşıyan köprü görevini veren bir organdır. Omurga omur adı verilen toplam 33 adet kemikten meydana gelir. Omurga sağlığının korunması hayat kalitesini arttıran en önemli faktörlerden biridir. Bu sağlığın korunması için spor ve egzersiz yapmak, yoga, meditasyon, dik durmak gibi pek çok neden sıralanabilir. Omurilik merkezi sinir sisteminin en önemli yerlerinden biri olarak bilinir. Beyin ile kol, bacak ve gövde arasında haberleşmeyi sağlar ve beyin ile bu bölgeler arasında içerisinde emir bulunan sinir dokularını taşır. İşte, merak edilen tüm detaylar...

Omurga Ve Omurga Kemiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler... Omurga Kemikleri Nasıl Numaralandırılır

Omurga; nefes almaya, dışkı ve idrar gibi işlevleri yerine getirmeye yardımcı olan bir organdır. İç organları korumak, pek çok siniri korumakla da görevli olan bir organdır.

Omurga ve Omurga Kemiği Hakkında Önemli Bilgiler

Omurga, vücutta pek çok görevle ve korumasıyla bilinen bir organdır. Öne doğru eğilmeyi sağlar. Omurga yapısında bulunan kas, bağ, omur eklemleri ve diskler uyumla birlikte hareket eder. Omurga, göğüs kafesinin şekil almasında da yardımcıdır. Akciğer ve kalp gibi organların göğüs kafesi içerisinde rahatça bulunmasını v yerleşmesini sağlar. Ayrıca sözü geçen bu iki organı korumakla da görevli olduğu bilinir. Beyinden çıkan ve omurilik olarak kuyruk sokumu bölgesine doğru uzanan bacak, gövde ve kola yayılan sinirleri, vücutta bulunan tüm organlara giden sinileri omurga taşımakla görevlidir. Omurilik ise omurga içerisinde bulunur ve darbe ve çarpma gibi olaylardan korunur.

Omurga Kemikleri Nasıl Numaralandırılır?

Omurga, arkadan bakıldığında düz görünen ve yandan bakıldığında kıvrımlı şekli görülen bir organdır. Bu kıvrımlar toplam 3 adettir. Omurgada toplam 33 kemik yer alır. Bunlar; 7 tane servikal omur (boyun omuru), 12 tane torasik omur (göğüs omuru), 5 sakral omur, 4 koksiks omuru (kuyruk sokumu omuru), 5 lomber omur, (bel omuru)olarak bilinir. Bel altında yer alan sakral ve koksiks omur birbirine geçmiş haldedir diğer bölümlerin tam tersine hareket halinde değillerdir. Bel, göğüs ve boyun bölgesinde yer alan omurlar birbirine yumuşak dokularla bağlıdır. Bunlar omurların hareketini sağlar. Bütün omurlar, vücudun dik durmasını, her yöne hareket edebilmeyi sağlar.

Yazarlar