Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

evrim@druckunkaya.com

Tüm Yazıları

Çocuklarda estetik için doğru zaman

Çocuklarda doğuştan gelen estetik sorunlar arasında en çok kepçe kulak, yarık dudak, el ve parmak deformasyonları, yüzde doğum lekeleri ve göz kapağı düşüklükleri görülmektedir. Estetik sorunları olan çocukların ebeveynlerinin gözetiminde çok iyi takip edilmesi gerekir. Çocukların okul çağına kadar geçen sürede gelişimleri üzerindeki etkileri uzmanlar tarafından izlenerek operasyon kararı verilmelidir. Operasyon için doğru zaman, okula başlamadan önce olmalı ancak çocuklar doğar doğmaz estetik operasyona başvurulmamalıdır. Bu tarz sağlık sorunları karşısında gerçekten bir estetik operasyona ihtiyaç olup olmadığını anlamak için uzman görüşü alınmalıdır. Ebeveynlerin bu tür sorunlar karşısında, bir uzman iş birliğinde çocuğun yaşı, psikolojisi ve fiziksel durumunu çok iyi tespit ederek, planlı hareket etmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Çocuklarda yaygın görülen estetik sorunlar

Kulak şekil bozukluğu olarak görülen kepçe kulak sorunu, çoğunlukla doğuştan gelir. Bebeklik döneminde henüz kıkırdak oluşumu tamamlanmadığı için ameliyat yapılamaz ama erken dönemde müdahale edilmesi çocuğun gelişiminde iyi olur. Doğuştan gelen göz kapağı düşüklüğü karşısında, görmeye engel olacak bir durum yoksa işlem yapılmadan takibe alınmalıdır. Çünkü bebeklerde 1 yaşından sonra bu lezyonlar küçülür. Görme duyusu etkilenmediği sürece tedaviye başlanmaz. Bu sorunlara sahip bebekler, 6 ayda bir, 4 yaşına kadar göz muayenesinden geçirilir. 4 yaşına gelindiğinde muayenelerden gelen sonuca göre ameliyata karar verilebilir.

Diğer sık karşılaşılan bir konu ise burun estetiğidir. Herhangi bir ciddi yaralanma karşısında yapılır. Asla keyfe keder yapılmamalıdır. Çocuklarda kemik yapısı ve kıkırdak doku oturmadığı için ufak kazalarda dahi burun bölgesinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu hasarlar estetik operasyon ile tedavi edilebilir. Ancak henüz oturmamış kıkırdak doku, yanlış operasyonlarla deforme olabilir. Bu da, onarılması güç ve çocuğun gelişimini engelleyen sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda görülen el rahatsızlıkları; bilinen adlarıyla perdeli parmaklar, fazla parmak, tetik parmak, başparmak eksikliği, kısa parmaklar ve eksik parmaklardır. Bu rahatsızlıklar çocuğun psikolojisini ve meslek seçimini olumsuz etkileyebilir. Bu sorunun takip edilmesi ve cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gerekebilir.

Sünnet operasyonu ise gelecekte çocukların ruh ve beden sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir cerrahi bir girişimdir. Bu operasyonun 'sünnetçiler' değil tıp doktorları tarafından yapılması gerekir. Konunun uzmanı tarafından uygun koşullarda yapılmayan operasyonlar, ileride çocukların cinsel organında şekil bozuklukları yaratabilir, cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

 

“Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları, her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Sosyal medya hesapları

Facebook: drevrimuckunkaya

Haberin Devamı

Instagram: @druckunkaya

YouTube: druckunkaya