Migren ağrısına botoks tedavisi

 Migren, toplumumuzda yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Genellikle tek taraflı ağrı ataklarıyla ortaya çıkan migren hastalığında ses ve ışık hassasiyeti, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar da birlikte yaşanır. Kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyen migren atakları kimi zaman hasta için kabusa dönüşebilir. Bu haftaki yazımda migren ağrılarının nedenlerini ve tedavi yöntemini anlatacağım.

Migreni tetikleyen yaygın unsurlar arasında stres, çok ya da az uyku, alkol, susuzluk ve kafein kullanımı yer alır. Hava durumu değişikliği de migren ataklarına neden olabilir. Dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalık olarak kabul edilen şiddetli kronik baş ağrısı migren, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Haberin Devamı

Bir migren hastasının son 3 ayın en az 15 gününü baş ağrısı ile geçirmesi ve bu ağrılı günlerden en az 8'inde tipik migren ağrısı görülmesi durumuna kronik migren adı verilir. Migren, bireysel ve toplumsal boyutta iş gücü kaybına neden olur. Kişinin ekonomik ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen migren atakları psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına da sebep olur. Hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş etmek zorunda kalır.

Migrenin en büyük nedeni hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle kadınlarda adet dönemlerinde daha sık görülür. Migren ağrıları, genellikle genetiktir ve eğer ailede birinin migren sorunu var ise migren hastası olma olasılığı yüzde 40 civarındadır. Migren ağrılarında şiddetli baş ağrısının olmasının dışında; bulantı, baş kısmında zonklama türü ağrı, ışıktan ve sesten rahatsız olma, hareket edince artan ağrı, gözde ışık çakması, yarım görme ve vücutta bazı bölgelerin uyuşması gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda hastanın Nörolog tarafından değerlendirilmesinden sonra klinik ortamda tanının konması gerekir.