Migren ataklarına botoks çözümü

Mevsim geçişlerinde daha da artan migren atakları çoğu insanın kabusu haline geliyor. Dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalık olarak kabul gören şiddetli kronik baş ağrısı olan migren, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülüyor. Stres, çok ya da az uyku, alkol, susuzluk ve kafein migreni tetikleyen en yaygın unsurlar olarak sayılıyor ve çoğu zaman da mevsim değişikliği kaynaklı olabiliyor. Bu haftaki yazımda migrenin botoks ile çözümünü anlatacağım. Mevsim geçişlerinde daha da artan migren atakları çoğu insanın kabusu haline geliyor. Dünya genelinde en yaygın üçüncü hastalık olarak kabul gören şiddetli kronik baş ağrısı olan migren, erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülüyor. Stres, çok ya da az uyku, alkol, susuzluk ve kafein migreni tetikleyen en yaygın unsurlar olarak sayılıyor ve çoğu zaman da mevsim değişikliği kaynaklı olabiliyor. Bu haftaki yazımda migrenin botoks ile çözümünü anlatacağım. 
Bir migren hastasının son 3 ayının en az 15 gününü baş ağrısı ile geçirmesi ve bu ağrılı günlerden en az 8'inde tipik migren ağrısı görülmesi durumuna kronik migren adı verilmektedir. Migrenin bireysel ve toplumsal boyutta iş gücü kaybı, ekonomik ve yaşam kalitesinde düşme ve psikolojik olarak olumsuz etkileri vardır. Hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın risklerinin yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş etmek zorundadır.

Migrenin en büyük nedenlerinden biri de hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle kadınlarda adet dönemlerinde daha sık görülür. Migren ağrıları genellikle genetiktir ve eğer ailede birinin migren sorunu var ise sizin de migren hastası olma olasılığınız yüzde 40’lar civarındadır. Migren ağrıları, şiddetli baş ağrısının olmasının dışında; bulantı, baş kısmında zonklama türü ağrı, ışıktan ve sesten rahatsız olma, hareket edince artan ağrı, gözde ışık çakması, yarım görme ve vücutta bazı bölgelerin uyuşması gibi belirtileri görülebiliyor. Bu durumda hastanın Nörolog tarafından değerlendirilmesinden sonra klinik ortamda tanının konulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Migren tipi baş ağrılarının tetik noktaları nerelerdir?
• İki kaş arası
• Şakaklar
• Ense
• Gözlerin arkası, geniz bölgesi

Haberin Devamı

Migren tedavisinde ilaçlar dışında uygulanan bir diğer çözüm botoks tedavisidir. Yapılan araştırmalar; 3 aydan fazla bir süre ile ayda 15 ya da daha fazla gün migren karakterinde baş ağrısı olan hastaların kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu ortaya koyuyor.  Bunun sebebi ise botoksun sinir uçlarında bazı nörotransmitterlerin dağılımını engellemesi ve böylece enfalamuatuar ağrıyı önlemesinden kaynaklanır. Migren tedavisinde botoks; alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine ve kafa içine uygulanır. Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık olarak 4 ile 6 ay kadar sürer. Daha sonra işlemi yeniden tekrar etmek gerekir.
Migren için Botoks uygulamasının avantajı
• Etkili ve faydası kanıtlanmış bir yöntem
• Yan etkisinin olmaması
• Kısa sürede uygulama
• Sosyal hayata hemen devam edilebilir olması
• 4 ila 6 ay süren fayda sağlaması
• Tekrarlanabilen uygulama olması
• Kesi, yara, morluk olmaması

Haberin Devamı

“Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Sosyal medya hesapları
Facebook: drevrimuckunkaya
Instagram: @druckunkaya
YouTube: druckunkaya