Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

Op.Dr. Evrim Uçkunkaya

evrim@druckunkaya.com

Tüm Yazıları

Yanık tedavisinde yapılması gerekenler

Güneş yanığı gibi yüzeysel yanıklar ne sürerseniz sürün kendi kendine iyileşecek yanıklardır. Yüzeysel yanıklar için diş macunu ve yoğurt gibi maddelerin faydası veya zararı yoktur. Derin yanıklarda ise bu maddeler son derece zararlı sonuçlar doğurabilir. Kendi kendine 10 gün içinde iyileşecek olan yüzeysel yanıklarda amaç bu süreci en ağrısız ve konforlu tamamlamaktır. Bunun için yanık bölgesinin yağlı pomatlar ile örtülmesi yeterli olacaktır.

Ağrıyı gidermek için yanık bölgesine lokal anestetik içeren pomat veya kremlerin sürülmesi son derece tehlikelidir. Bu maddelerin, bütünlüğü bozulmuş deriden emilimleri kontrolsüz olacağından, başta kalp ve dolaşım sistemi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Yanık pansumanı yapıldığında hastanın ağrısı azalacaktır. Ağızdan antibiyotik hap kullanımına ise  ezbere başlanmamalıdır. İltihap bulgusu olmadan antibiyotik kullanmak hem gereksiz hem de zararlıdır.

Haberin Devamı

Evde meydana gelen küçük haşlanma yanıklarında musluk suyu ile soğutma yaptıktan sonra topikal krem veya pomadlar ile kapalı pansuman yapmak yeterli olacaktır. Bu ajanlar derinin kuruması ve gerilmesi nedeniyle olan yangıyı ve ağrı hissini azaltacaktır. Hastaya analjezik verilebilir.

Hayati müdahaleler

Yanma anından sonra yapılacak 3 müdahale:

-Derinin üzerinde kıyafet varsa çok hızlı bir şekilde, yaraya zarar vermeden ve acı çektirmeden çıkarmak. Yanan bölge çok genişse kıyafeti keserek çıkarmanızı öneririm.

-Kesintisiz 10 dakika mümkün olduğu kadar soğuk suyun içinde tutarak yıkamak.

-Hava alan hafif bir bezle sarmak ve hemen hastaneye gitmek.

Yanan deriyi direkt soğuk suda yıkadıktan sonra ince bir tülbentle, sıkmayacak şekilde çok hafif bir şekilde sarılmalı ve hemen hastaneye gidilmelidir. Eğer hastane çok uzaktaysa gidene kadar ağrı kesici kullanılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü ağrı kesici yaraya enfeksiyon yapmaz. Bunların dışında kesinlikle hiçbir şey yapılmamasını öneriyorum.

Yanık dereceleri

1. derece yanıklarda yapılacak tek şey o bölgeyi nemlendirmek. Bu yanıklar güneşlenirken oluşan yanıklardır.

Haberin Devamı

2. derece yanıklarda yani yanma cildin bir katman daha altına geçtiği zaman, deride su toplaması olduğunda dikkat etmelisiniz. Kesinlikle onları patlatmamalısınız. Derinin içindeki o su aslında vücudun kendi içinde bol proteini olan suyudur ve zaten zamanla iner. Ağrılı ya da acılı olabilir.

Bunun tedavisi daha çok ağrı kesicili anti-bakteriyeller sürmek ve yanan bölgeyi korumaktır.

3. derece yanıklar, yanmanın derinin yağ tabakasının altına hatta kaslara kadar ulaştığı durumlardır. Tedavisi hastanede uzun süre yapılır. Yanığın kapatılması bakılması zorlu işlemlerdir. Hasta yatırılarak tedavi edilir. Çünkü bu hastalar çok ağrı çekerler ve ancak anestezi altında yıkanıp temizlenebilirler.

Metinde belirtilen işlemlerin uygulanması ve sonuçları her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bahsedilen uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.”

 

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya Sosyal medya hesapları

Haberin Devamı

Facebook: drevrimuckunkaya

Instagram: @druckunkaya

YouTube: druckunkaya