Başparmak çıkıntısı silikonları gerçekten faydalı mı?


Son günlerde sıklıkla karşımıza çıkan "Halluks Valgus/ Ayak Başparmak Kemiği Çıkıntı Düzeltici ve Rahatlatıcı Silikon Aparat" adı altında sunulan ürünler gerçekten fayda sağlıyor mu? Yoksa fayda sağlamak bir yana, ayağa daha çok zarar mı veriyor?

Başparmak çıkıntısı olarak tanımlanan, tıbbi adıyla Halluks Valgus hastalığı bir kemik deformitesi türüdür ve hastalığın oluşmasında en önemli etken genetiktir.
Maalesef ilerleyici bir hastalıktır; Başparmağın yana yatmasıyla başlar, yıllar içinde kemiklerin açısı değişir ve gittikçe artarak göze çarpan ve rahatsız edici, ağrılı, acılı bir hal alır.


Silikonlar Nasıl Bir Fayda Sağlayabilir?

Git gide deforme olmuş başparmak kemiğinin dış yüzeyindeki ciltte gözle görülür bir kızarıklık, şişlik ve enflamasyon gözlemlenir.
Kişiler ayakkabı giyerken ve yürürken ağrı, acı ve uyuşma hissederler. Silikon aparatlar, ayakkabının cilde ve enflamasyon bölgesine yaptığı baskıyı kısa süre ile önleyici ve rahatlatıcı olabilirler, ancak bu rahatlama hissi geçicidir.
Silikonlar hastalığı tedavi edici nitelikte değildir, kemikteki mevcut deformiteyi (çıkıntıyı) hiç bir şekilde düzeltemezler. Ayakkabı içindeki alanı daraltacağından diğer parmakların da ayakkabıdan zarar görmesine ve başka deformitelerin oluşmasına da sebebiyet verebilirler.

Dolayısıyla söz konusu silikon aparatlar, kemik düzeltici etkisi vurgulanarak hastalara sunulduğu takdirde, oluşabilecek yanlış algı ile Halluks Valgus hastalığının tedavisini geciktirmekle hastalara fayda sağlamaktan ziyade, zarar verecektir.

Peki Başparmak Çıkıntısı (Halluks Valgus) Tedavisi Nasıldır?

Kemiklerdeki deformiteler sadece cerrahi müdahaleyle düzeltilebilir.
Son yıllarda gelişen cerrahi teknikler sayesinde günümüzde Halluks Valgus tedavisi artık son derece kolaylaşmış, eski tekniklerle yaklaşık 2-3 saatlik ameliyat süreleri yeni teknikler sayesinde 45 dakikaya inmiştir. Daha da önemlisi bu sayede hastalığın nüksetmesi de önlenebilmiştir.
Operasyon sonrası iyileşme sürecinde alçı veya koltuk değneği kullanılmamaktadır ve kişiler cerrahi operasyonun yapıldığı gün desteksiz yürüyebilmekte ve 1-2 gün içinde taburcu olabilmektedirler.
Pratikleşen bu tedavi yöntemi sayesinde artık hanımlar tedavi sonrası sezonun trend ayakkabılarını da rahatlıkla giyebilmektedirler.


Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com / gokce@gokcemik.com
0212 296 94 50

Haberin Devamı


Facebook: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
Instagram: @opdrgokcemik
Twitter: @gokce_mik

Haberin Devamı