OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA SIRT AĞRILARI

Haberin Devamı

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN SIRT AĞRILARI ÇANTALARINDAN KAYNAKLANIYOR!

Çocuk hastalarımdan bir çoğu kronik sırt ağrısı şikayetiyle bana başvuruyor. Tıpkı yetişkinler gibi, çocuklarda da bel ve sırt ağrılarıyla maalesef sıklıkla karşılaşıyoruz.
Yapılan araştırmalar okul çağı çocuklarımızın yaklaşık %70'inin sırt çantası kaynaklı ağrılardan şikayetçi olduğunu gösteriyor.
Ağır okul çantaları taşımak ve bunları özellikle de tek omuzda taşımak gelişme çağındaki çocuklarımızda bel ve omurga asimetrilerine yol açabilmektedir. En sık karşılaşılan rahatsızlık da Lordosis'dir. (omurganın alt kısmının ileri doğru çıkmasıdır.)

Peki Çocuklarımız Sırt Çantalarını Nasıl Doğru Taşırlar?

Öncelikle çantanın olması gereken en fazla ağırlığı nasıl hesaplanır ondan bahsedelim ;
Maksimum çanta ağırlığı = Çocuğun kilosunun %15'i olmalıdır.

Buna dikkat ettikten sonra;
Çocuğun çantasını yerden alırken hızla kaldırıp sırtına ve omzuna çarpar şekilde, fırlatırcasına almasına izin verilmemelidir. Çanta dikkatlice kaldırılıp iki omuza birden dengeli biçimde asılmalıdır.
Çocuklar genellikle çantalarını tek omuzda taşımayı tercih ederler, bunun mutlaka önüne geçilmelidir. Çanta her iki omuzda askıların uzunlukları eşit biçimde taşınmalıdır.
Askıların sıkı olması, sırta oturması ve çantanın kalçaya doğru sarkmaması önemlidir.
Belden yukarıda, sırta tam oturan şekilde, göğüs hizasında duran bir çanta en doğru pozisyonunda demektir.
Çanta içindeki malzemeler de, düz ve ağır materyaller arka gözde ve sırta yakın yerde, yuvarlak, yumrulu, çıkıntısı olan materyaller ise ön göze yerleştirilmelidir.


Okul Çantası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Bir sırt çantasında ne kadar çok destekleyici askı varsa o kadar iyidir. Yani sırt, omuz, göğüs, karın askısı olan çantalar ağırlığı dağıtacağından ve vücudun tek bir bölgesine baskı yapmayacağından ailelerin bu tür modelleri tercih etmelerini öneriyoruz.


Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com / gokce@gokcemik.com
0212 296 94 50
Facebook: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
Instagram: @opdrgokcemik
Twitter: @gokce_mik