Meme protezi ve kanser

Amerika'da 1960'larda kullanılmaya başlanan silikon protezlerin kullanımı, 1992 yılında bir moratoryum yayınlanarak askıya alındı ve meme kanseri, romatoid artrit, fibromyalji gibi sağlık riskleri açısından sorgulandı. Amerika Birleşik Devletleri‘nde silikon protezler 2006’da marketlere çıkarılarak tekrar kullanıma sunuldu. Güzellik operasyonlarının hasta güvenliğini mercek altına alan, önemli üniversiteler ve dergilerde yazılan makaleler 2010lu yıllara dek meme büyütmede kullanılan silikon implantların herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Ancak son yıllarda, silikon meme protezlerinin çevresinde doğal olarak oluşan kapsülün içerisinde bir tür lenfoma gelişme riski olduğu görüldü. Meme protezi ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma (BIA-ALCL) adı verilen bu hastalık, bir meme dokusu kanseri değil, lenf dokusundan kaynaklanan bir tür kanser ve daha çok cilt ve lenf nodlarında olmak üzere tüm organlarda görülebiliyor.

Meme implantlarının etrafında ALCL gelişimi ile ilgili ilk seriler 2011de yayımlanmaya başladı. Protez ameliyatından ortalama 4-8 yıl sonra ortaya çıkabilen, memede tek taraflı ağrı, şişlik, asimetri, sertlik, kızarıklık ve nadiren ele gelen kitle gibi yakınmalarla kendini gösteren çok nadir bir hastalıktır: Dünya üzerinde 2021 itibariyle yaklaşık 20 milyondan fazla silikon protez hastası mevcut fakat son raporlara göre, dünyadaki toplam hasta sayısı 993, bu hastalık nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı 36’dır. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği (ASPRS) ABD'de meme implantlı kadınların hayatları boyunca ALCL olma risklerini 1:30 000 olarak açıkladı.

Anaplastik büyük hücreli lenfoma (BIA-ALCL) tipik olarak pürtüklü yüzeyli protezlerin etrafında gelişiyor. Bu yüzden meme protezlerinizin üretici firma, marka, model ve seri numarası gibi bilgileri içeren kimlik kartlarının mutlaka saklanması gerekli. Silikon meme implant kullanılan hastaların, ameliyattan sonraki 5 yıl boyunca 6 ayda bir klinik kontrol, yılda bir ultrasonografi ve 3 yılda bir MR ile de incelenmeleri öneriliyor. Protezin ve çevresindeki kapsülün tamamen çıkarılmasıyla anaplastik büyük hücreli lenfoma (BIA-ALCL) tedavi edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Protez ameliyatından yıllar sonra memede sonradan ortaya çıkan sürekli bir şişlik , ağrı, sertlik varsa mutlaka plastik cerrahi uzmanına başvurmanız gerekli .