Saç ekimi komplikasyonları

Saç ekimleri sırasında en çok korkulan nokta, lokal anestezinin ne kadar ağrılı olacağı. Hastalarımız bununla ilgili çevreden duydukları, sosyal medya ve forum sitelerinde yazan olumsuz deneyimlerle çok huzursuz olabiliyor; hatta saç ekimini erteleyebiliyorlar.

Açıkçası tecrübeli ellerde saç ekimi sırasında acı ve ağrı hissedilmez. Çoğu hasta için düşündüklerinden çok daha az acı hissetmeleri onlar için sürpriz olabilir ama bu aslında işin doğalıdır. Saç ekiminde fizyolojik ağrı kadar psikolojik faktörler de ağrıyı artırabilir ve kişiyi huzursuz eder. Psikolojik olarak hastaların operasyona hazırlanması çok önemlidir. Bunun için hasta doktoru tarafında detaylı bilgilendirilmeli; gerekirse operasyon öncesi verilen oral ya da IV sedasyonla hastalar rahatlatılmalı. Operasyon sırasında ağrının en az olması için, iğneyle en az giriş yapılmalı, çok ince iğneler kullanılmalı. İğne girişinde cilt soğutma ve vibrasyon teknikleriyle ağrı azaltılabilir. Analjezik ajanlar cilde enjekte edilirken tercihan vücut sıcaklığında olmalı.

Haberin Devamı

Anestezik madde enjekte edilirken sadece hafif bir yanma ya da saç çekme hissi oluşur. Daha sonraki 5-10 dakika içinde analjezik etkisini gösterdikten sonra hasta operasyon sırasında ve sonrasında hemen hiç acı hissetmez. Hatta operasyon sırasında televizyon seyreder, akıllı telefonuyla iletişimini sürdürür ve çoğu zaman uyur!

Gerekli durumlarda frontal ve supraorbital sinir blokları ile alın bölgesine uygulanarak 8-12 saatlik bir anestezi desteği sağlanabilir. Operasyon sırasındaki yemek molasında hemen sonra verilen güçlü bir aneljezik tablet ile operasyon sonrası olası ağrıların önüne geçilmiş olur.

Saç ekimi sonrası hafif baş ağrısı, ekim alanında birkaç ay sürebilen kızarıklık, çok az ödem, ilk birkaç hafta ekim alanında kaşıntı ve şok dökülme dediğimiz (operasyon sonrası telogen effliviuma bağlı gelişen) geçici saç dökülmesi gibi hafif komplikasyonlar sıklıkla görülür.

Operasyon sonrası ekim alanında oluşan kabuklanma 7-10 gün içinde günlük yıkamalarla temizlenir. Hissizlik ve uyuşukluk FUE operasyonlarından sonra görülebilir ve birkaç ay sonra geçer. Fakat FUT operasyonlarından sonra oluşan hissizlik, sinir hasrına bağlı olarak aylarca kalabilir.

Haberin Devamı

Saç ekiminden 2 ay kadar sonra ekim alanında minik kist oluşumu görülebilir. Bunun nedeni saçların gömülerek ekim yapılmasıdır. Sıcak su kompresi ve antibiyotiklerle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Toplu iğne başından leblebi büyüklüğüne kadar değişik büyüklüklerde olabilen kist, gerekli olursa cerrahi olarak boşaltılmalı ve temizlenmelidir.

Alın ve göz etrafında oluşabilen ödem, uygulamadan yaklaşık 2-3 gün sonra ortaya çıkabilir ve kimi zaman gözaltlarına kadar inebilir. Basit bir masajla giderilebilecek bu şişlikler, operasyon sonrası genellikle kendiliğinden düzelir.

Saçların tek tek alındığı FUE tekniğinde donor bölgede operasyondan 3-5 hafta sonra; ekim alanında ise operasyondan genellikle 1.5- 3 ay sonrasında saç çıkışına bağlı olarak minik, enfektif apseler oluşabilir. Bunların giderilmesi için sıcak su kompresi ve doktorunuzun önereceği bir antibiyotik kullanımı yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Ekim yapılan bölgelerde açılan kanalların yarattığı tahribata bağlı olarak ekilen alanda bulunan mevcut saçların bir süreliğine dökülmesi veya seyrelmesi de bir diğer yan etki olarak ortaya çıkabilir. Bu dökülme çoğunlukla geçici olmakta ve operasyonu takip eden bir kaç ay içerisinde doğal saçlar kendini onarmaktadır.

Donor bölgede saç alımı sırasında çok sık alım yapılmasına bağlı olarak kalıcı saç kaybı, ense ve kulak üstlerinde seyrelme ve boşamalar görülebilir. Bu yüzden özellikle greft alınması sırasında çok tecrübeli bir cerrahın bu işi yapması gerekli.

Son olarak FUE operasyonları iz bırakmayan operasyonlar değildir: Her punch girişi, hastanın iyileşme kapasitesine bağlı olarak çok az ve fark edilmeyen ya da nokta şeklinde beyaz bir iz bırakabilir.

 

Ayrıntılı bilgi için: https://www.ilhanserdaroglu.com