PLASTİK CERRAHIMI NASIL SEÇMELİYİM?

Estetik cerrahi günümüzde “lüks” operasyon olmaktan çıktı ve herkesin kendisinde gördüğü kusurları ya da minik eksikliklerini gidermek için başvurduğu bir tıp alanı haline geldi. Bununla birlikte insanlara bu sağlık hizmetini sunmaya çalışan pek çok estetik cerrahi merkez ve cerrahın yanı sıra güzellik merkezleri, kuaförler hatta eczanelerde bile insanları çekebiliyor. Bu konuda son derece dikkatli olmak ve sağlığımızla doktor ya da cerrah olmayan hiç kimsenin oynamasına izin vermemeliyiz.

Hayatımız boyunca izlerini taşıyacağımız bir plastik cerrahi operasyonu için cerrahımızı seçerken de dikkatli olmalı ve kendimize istediğimiz operasyonu en etkin şekilde yapabilecek olanı seçmeye çalışmalıyız. Bu konuda size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı ip uçları vermek istiyorum…

Haberin Devamı

Nasıl görünmek istediğinizi bilin.

Her cerrah size operasyonu sırasında konservatif yaklaştığını, bozmadan düzeltmek istediğini belirtir ve doğal bir yüze sahip olacağınızı söyler. Fakat sizce“doğal görünüm” nedir? Neyi değiştirmek istiyorsunuz ve kendinizde neye dokunulmamasını? Etnik yapınızı ortaya koyan karakteristik burnunuzu cerrahınız bir düğme kadar küçültmemeli. Bekleme odasında birbirine benzeyen yüzler, hep aynı şekilde burunlar görüyorsanız o zaman doktorunuzdan öncesi sonrası fotoğrafları isteyin.

Arkadaş ve aile çevrenizden cerrah hakkında bilgi alın.

Evet, görümceniz çok iyi bir meme büyütme operasyonu geçirmiş olabilir ve cerrahını övebilir. Siz de burun operasyonu istiyor olabilir ve bunun için aynı doktoru seçebilirsiniz. Ama siz aynı kişiye burnunuzun şeklini değiştirmek için gitmeden önce bu konuda iyi olan diğer cerrahları mutlaka çevrenizden soruşturun. Çünkü vücudun her bir parçası değişik maharet ve ustalık ister. Her vücut alanında çalışmanın ve tekniği ilerletmenin bir zaman eğrisi vardır. Kendi yaş grubunuzda olan, aynı operasyonu geçirmiş olan ve güvendiğiniz kişilerden gelecek öneriler, iyi bir doktor bulmak için belki de en iyi yol. Arkadaşınıza bu operasyonu ne zaman geçirdiğini sorun, teknik zaman içinde çok değişmiş olabilir. Ve tabii arkadaşınıza operasyon sonrası iyileşme döneminin nasıl geçtiğini de sorgulayın. Doktorun kişiliği, seçimi konusunda sizi etkilememeli. Kişiliği çok iyi birisi olabilir ama işler kötü giderse sizin için “iyi birisi “ olarak kalmayabilir! Aynı zamanda sizi dikkatlice dinleyen ve anlamaya çalışan her doktor mutlaka sıcak birisi olmayabilir (olması tabii ki tercih edilir)…

Haberin Devamı

İstediğiniz cerrahi konusunda uzmanlaşan birisini bulun.

Pek çok cerrah arkadaş yanık, travma, rekonstrüktif cerrahi konularıyla eğitimini tamamlar ve kariyerine başlar; daha sonra ilgi alanına bağlı olarak estetik cerrahi üzerine pratik yapmaya başlar. Bazı plastik cerrahlar tepeden tırnağa operasyonlar yaparken bazıları sadece yüz ve boyun cerrahisi, bazıları yağ enjeksiyonları, dolgu, botilinum toksin uygulamaları, bazıları saç ekimi ve bazıları da meme ve karın germe vb operasyonları üzerine yoğunlaşabilir. Doktorunuza, sizin ihtiyacınız olan operasyonu ne sıklıkla yaptığını sorun .Yılda 2 kere burun estetiği yapan bir cerraha estetik burun ameliyatı yaptırmak istemezsiniz..

Haberin Devamı

Forum sitelerine göz atın.

Hastalar için operasyon yaptıracakları doktor hakkında farklı yorum bulabilmek için bu forum siteleri bir altın madeni sayılabilir. Fakat ülkemizde ne yazık ki probleminiz hakkında doktorlara ulaşacağınız sağlıklı çalışan bir sağlık portalı yok. Yurtdışında bu konuda çok profesyonelleşmiş siteler var. Bir probleminiz hakkında pek çok yorum ve düşünemeyeceğiniz kadar yorum alabilirsiniz. Aynı problem için kimi doktor basit çözümler sunabilir kimileri komplike operasyonlar önerebilir vs vs ..Size daha uygun ve mantıklı cevabı veren cerrahı bulmaya çalışabilirsiniz.

Doktorun sertifikaları ve eğitimi hakkında bilgi alın .

Bu konu sizin en çok kafanızı karıştıracak olan en önemli konu. Seçeceğiniz plastik cerrah hangi derneklere üye, hangi akademilerde konuşmacı olarak yer alıyor vs vs …Ülkemizde her apartmanda doktorluğa hevesli bir güzellik uzmanı; kuaförlere kadar giren ve botilinum toksin, botoks, dolgu yapan simsarlar, eczacılar, diş teknisyenleri, evde saç ekimi yapan lise mezunu hemşireler var. Bu yüzden dikkatli olun ve siz dudaklarınıza dolgu yaptırmadan önce kiminle muhatap olduğunuz bilin. En azından http://plastikcerrahi.org.tr/ sitesinden ülkemizdeki plastik cerrahların pek çoğuna ulaşabilir, ve muhatabınızın gerçekten işinde ehli uzman kişi ya da kişiler olduğunu teyit edebilirsiniz.

Birden fazla cerrahtan görüş alın .

Bilgi güçtür. Operasyonla ilgili sorularınızı mümkün olduğu kadar çok hekime ulaştırabilmelisiniz. Eğer yüz gençleştirme yapılacaksa cerrahınıza 10-15- 20 yıl önceki yüz fotoğraflarınızı gösterin ki yaşlanmanız hakkında fikir sahibi olabilsin… Nerede operasyon geçireceğinizi, yoğun bakım servisi olup olmadığını, ücretlendirmeyi sorun. Sedasyon yapılabilir mi, iyileşme süreci, olası komplikasyonları araştırın ve cerrahınıza sorun, her konuda detaylı bilgi alın. Onam formlarını isteyin ve operasyon öncesinde dikkatlice okuyun. Operatör doktorun size hangi operasyonu yapacağını iyice öğrenin. Mesela yüz operasyonlarında pek çok değişik teknik vardır ve bunların kombinasyonları kullanılabilir; yüz operasyonlarıyla birlikte boyun germe veya yağ enjeksiyonları planlanabilir.

Öncesi ve sonrası fotoğraflara bilinçli olarak bakın değerlendirin .

Sizin yaşınıza, etnik ve vücut yapınıza uygun olan kişilerin fotoğraflarına bakmaya çalışın. Fotoğrafları incelerken ışığın açısı ve şiddetine; kamera açısına, hastanın duruş şekline saç/makyaj durumuna dikkat edin. Bunların öncesi ve sonrası fotoğraflarda aynı olması gerekli. Işığın şiddeti ve açısı değiştirilerek pek çok kusur kapatılabilir, örtülebilir. Operasyon sonrası yüzdeki izler saç ve takılarla gizlenebilir. Çenenin pozisyonu, ağzın açık ya da kapalı olması boyun germe operasyonlarındaki sonucu tamamen değiştirir.

Doktor hakkındaki yorumlar sizi kandırmasın.

Operasyondan aylar hatta yıllar sonra yazılan yazılar ve yorumlar daha değerlidir. Operasyondan hemen sonra yapılan yorumlar çok erkej ve yanıltıcı olabilir. Ayrıca bu yazılar ne yazık ki doktorun kendisi, çalışanları veya parayla tutulmuş yazarlar tarafından yazdırılmış olabilir. Dijital dünyada birisini karalamak için de övmek için de bu tür yazılar ne yazık k i yazdırılabiliyor ve insanlar etkileniyor.

Operasyon yaptırmak için baskı altında hissetmeyin.

Tüm bu görüşler ve araştırmalardan sonra bile operasyon yaptırmak istemeyebilirsiniz. Kendinizi fiziksel ve duygusal olarak hazır hissedemeyebilirsiniz. İyi bir cerrah her koşulda sizi desteklemeli ve yanınızda olmalı. Hastasını muayene ettikten sonra “ bu operasyona ihtiyacınız yok” ya da “zamanı değil“ diyen bir cerrah bulmanız çok önemli.

Şunu unutmayın ki kendiniz, nasıl görünmek istediğiniz, alabileceğiniz riskler ve ne iste(me)dikleriniz konusunda siz kendiniz cerrahınızdan her zaman daha fazla şey biliyorsunuz.