Vertex Saç Ekimi Tutmaz mı?

Sevgili dostlar,

Hastalarımız bize sorarlar hocam tepe bölgesine yapılan saç ekimi acaba iyi tutar mı, tepeye yapılan ekimler kendini belli etmiyor, acaba neden vs diye.

Tepe kısmı, yani erkeklerde arkada, tam da saçların döner noktasından başlayan kelliğe yapılan saç ekimleri özellikle biz cerrahları zorlar. Çünkü kafa derisinde bu alan dik plandadır ve özellikle arkadan çıplak gözle kolaylıkla farkedilmeye, görülmeye aday bir bölgedir. Bu alana saçlı deride “billboard” bölgesi diyebiliriz: bir ilan sergilenirmişçesine açıklık çok bariz belli olur. Buranın tek seansta yeterince kapatılması ve tatminkar sonuç alınabilmesi bazı nedenlerle biraz daha zor.

Haberin Devamı

Vertex alanında saç kıllarının gül yaprağı, rüzgar gülü gibi açan bir çiçek gibi etrafa yayılmasından dolayı, greftlerin de böyle ekim yapılmaları gerekli. Bu nedenle görsel bir yoğunluk sağlamak gerçekten zor. Oysaki ön tarafta, birbiri ardına saklanan ve açıklığı daha kolay kamufle eden saç köklerinde görsel bir yoğunluk sağlamak daha kolay. Tepe kısmı genellikle (ve tabii olarak) bir daire şeklinde açılmakta ve yüzey alanı pi X yarı çapın karesi olduğundan örtücü efekt için daha fazla grefte ihtiyaç duyulmakta.

Son olarak tepe kısmı, ön tarafa göre göreceli olarak daha az kan damarına sahip ve beslenmesi daha zor bir alan. Bu nedenle saç ekimi sonucu oluşan fire de ön kısımlara göre daha fazla ve yeni çıkan saç kökü sayısı az olabiliyor. Bu yüzden, grade 4-7 norwood açıklığı olan, yani geniş alanlarda dökülmeleri olan hastalarımıza (özellikle tepe açıklığı da genişse) önden arkaya doğru tek seanslık bir saç ekimi planlandığında, tepe ekimlerinin doyurucu olamayabileceği ve ileride 2. kez saç ekimi yapılmaları gerekebileceği (ya da revizyona ihtiyaç olabileceği) önceden belirtilmeli .

Tepe bölgesinde saç çıkışı, ön taraflara göre biraz daha gecikebilir ve 3,5-4 ayı bulabilir.

Ben özellikle tepe ekimlerinde saç ekimi sonucunu destekleyen ve “yeni ekilen fidana can suyu, gübre” vermek gibi düşünülebilecek, destek tedavilerini hastalarıma öneriyorum. Bu tedavilerin başında PRP gelmekte.Trombositler yoğunlaştırılmış olarak saç ekim yerlerine enjekte edildiğinde iyileşme ve saç köklerindeki beslenmede artış görülüyor, böylece greftlerin canlılık oranı artmakta ve daha çabuk çıkmaları sağlanmakta.

Haberin Devamı

Son olarak saç ekimi sonrası alınacak sonucun mükemmelliğinin ve kapatıcılık oranının, nerede, hangi alanda olursa olsun, sizin kendi saç yapınızın (deri ve saç rengi arasındaki renk/ton farklılığı ya da uyumu; saç telinin ince ya da kalın olması, saç telinin düz ya da kıvırcık olması gibi ) özelliklerine bağlı olduğu unutmamalı.

Sevgi ve sağlıcakla kalın.