Jinekomasti ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

Jinekomasti hastalığı erkeklerde görülen olağan dışı meme büyümesidir. Bu hastalık bebeklik ve yaşlılıkta oluşabilir, sıklıkla ise ergenlik döneminde gözlenir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ergenlik döneminde meme büyümesi görülme oranı %34,6. Ergenlik döneminde karşılaşılan bu durum tedavi edilmez ise kalıcı bir hale gelebilir ve kişide fiziksel, psikolojik sorunlara yol açabilir. Uzun süredir mevcut olan jinekomasti tedavi gerektiren bir hastalıktır, kendiliğinden geçmez. Uygun görülen durumlarda ise cerrahi müdahale yapılması gerekir.

Haberin Devamı

Jinekomasti hastalığının birden fazla tetikleyici bulunmaktadır. Listenin başında ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gelir. Hastalığın tanısının konulması için meme bölgesinde;

- Şişlik

- Ağrı

- Hassasiyet

- Memelerde asimerti

- Meme ucundan sıvı gelmesi

Gibi belirtiler kişide aranır.

Belirtiler sonrasında ki el ile muayene önem taşır. Kitle hissedilmesi sonucu uzman hekim gerekli tahlilleri isteyerek inceleyebilir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda cerrahi işlemlere başvurulabilir. Cerrahi işlemler en etkili ve kesin tedavi yöntemidir. Farklı ihtiyaçlara göre farklı cerrahi yöntemler tercih edilebilir. İşlem süresi ise yönteme göre değişmekle birlikte 2 saati bulabilir. Ameliyat anestezi altında geçtiği için kişi işlem anında ağrı ya da sızı hissetmez ancak işlem sonrasında 2 gün hafif ağrılar yaşayabilir.

Ergenlik döneminde jinekomasti tanısı koyulan kişilerde ameliyat ilk yol değildir. Hormonal değişiklikten kaynaklanabileceği göz önüne alındığı için ergenlik döneminde ameliyat için en az 2 yıl beklenmesi tavsiye edilir. 2 yıl sonrasında şikayetlerde azalma görülmezse kişi ameliyat için uygundur denilebilir. Daha ileri yaşlardaki erkekler ise 1 yıl takip altında tutulduktan sonra belirti ve şikayetlerde azalma görülmez ise ameliyat yaptırabilirler.

Jinekomasti ameliyat yöntemleri

Jinekomasti tedavisinde tercih edilen başlıca yöntemler; liposuction ve açık ameliyattır. Liposuciton yönteminde tedaviye uygun kanüller yardımıyla fazla yağ emilir. Bu sadece şikayetçi olunan bölgedeki fazla yağlanma sorunu ortadan kaldırılır. Liposuction yöntemi için uygun olmayan hastalarda ise açık ameliyat yöntemi tercih edilir. Ameliyat sırasında meme başından insizyon ile girilir. İçeride bulunan gland dokusu kesilerek dışarı alınır. Uzman hekim tavsiyesi ile uygun olan hastalarda hem liposuction hem de açık ameliyat yöntemi bir arada uygulanabilir.

Haberin Devamı

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka