Editörün Seçtikleri Otomobil yanıyordu

Otomobil yanıyordu

22.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Otomobil yanıyordu

Otomobil yanıyordu


İki görgü tanığı, Kışlalı ve korkunç patlamayı anlattı:


       Ahmet Taner Kışlalı'ya düzenlenen suikastın görgü tanığı Arif Emirhan, Kışlalı'nın otomobilinin ön camı üzerinde bulunan poşeti eline aldığı sırada büyük bir patlamanın meydana geldiğini söyledi. Saldırının diğer tanığı Nazire Özcan ise, "Ahmet Bey otomobilini hiçbir zaman sitenin içine park etmiyordu. Herhalde bir bildiği vardı ki böyle yapıyordu" dedi.
       İl Jandarma Komutanlığı, Ankara Çay Yolu'ndaki Engürü Sitesi'nin bahçıvanı olan Emirhan'ın ifadesine başvurdu. Olayın saat 09.30 sıralarında meydana geldiğini belirten Emirhan, "Hoca evinden çıktı, kapıyı açarak otomobiline bindi. Daha sonra, ön camındaki poşeti görerek, otomobilinden indi. Poşeti eline aldığı sırada büyük bir patlama meydana geldi" dedi.
       Patlama sırasında Kışlalı'nın sol kolunun koptuğunu, gövdesinin patlamanın şiddetiyle fırladığını anlatan Emirhan, hemen yardıma koştuğunu söyledi.
       Saldırının diğer tanığı olan, Kışlalı'nın komşusu Nazire Özcan ise yaşadığı dehşeti şöyle anlattı:
       "Çok büyük, korkunç bir patlama duydum. Olaydan bir dakika sonra otomobilin yanındaydım. Sanki Ahmet Taner Kışlalı değildi. Yüzü şişmişti. Tanıyamadım. Etraf birden kalabalıklaştı. Otomobil yanıyordu. Kim çağırdı bilmiyorum, hemen ambulans geldi. Ahmet Bey otomobilini hiçbir zaman sitenin içine park etmiyordu. Herhalde bir bildiği vardı ki böyle yapıyordu. Tehdit ediliyor muydu, onu bilemem. Çok güzel bir komşumuzu kaybettik. Çok acı, çok korkunç bir olaydı."

Koruma istemedi

Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Ahmet Taner Kışlalı'nın yakın koruma talebi için herhangi bir başvuru yapmadığını bildirdi.
       Terörle Mücadele Yasası ve Koruma yönetmeliğine göre devlet büyükleri, gazeteciler, işadamları, hukukçular, yargıç ve savcılara özel koruma tahsis ediliyor. İçişleri, Adalet ve Milli Savunma gibi kritik görevlerde yeralan eski bakanlara mutlaka koruma tahsis edililirken, diğer eski bakanlar için koruma başvurusu esas alınıyor.
       Koruma talebinde bulunan kişiler, isteklerini bulundukları il valiliğine ya da İçişleri Bakanlığı'na bildiriyor. İl Koruma Komisyonu ve Merkez Koruma Komisyonu'nda görüşülen başvurulara, olumlu karar verilmesi halinde korunacak kişinin önemine göre, araçlı veya araçsız yakın koruma tahsis ediliyor.
       Araçlı korumalarda, korunan kişi devletin tahsis ettiği aracı kullanırken, kendi özel aracı olması halinde araçlı ekipler artçı ekip olarak görev yapıyor.
       Koruma kararları bir yıllık veriliyor. Her yılbaşındaki toplantılarda koruma isteyen ve tehdit altındaki kişinin durumu yeniden gözden geçiriliyor. Tehditin devam ettiği belirlenirse koruma uygulaması sürüyor, tehdit ortadan kalkmışsa, koruma uygulamasına son veriliyor.
       DGM savcı ve yargıçları, İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanları'nın yanısıra, önemli kişilere Terörle Mücadele Yasası'na göre sürekli koruma tahsis ediliyor.

Kızı dekandan öğrendi

       Ankara'da uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Ahmet Taner Kışlalı'nın Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi 29 yaşındaki kızı Altınay Kışlalı, acı haberi Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sezen Ünlü'den öğrendi.
       Ünlü, Ahmet Taner Kışlalı'nın ölüm haberini öğrenir öğrenmez evinde istirahatli olan kızı Altınay Kışlalı'ya haber verdi ve iki öğretim üyesiyle birlikte özel bir otomobille Ankara'ya gönderdi. Bu arada suikast sonucu öldürülen Ahmet Taner Kışlalı'nın da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde zaman zaman derslere girdiği öğrenildi.


Yazarlar