Sağlıklı bir yaşam için alınan enerji ve harcanan enerji arasında bir denge olmalıdır. Fakat sporcularda bu durum bazı zamanlarda değişmektedir. Peki bu enerji dengesindeki amacımız nedir?

Haberin Devamı

Sporcularda enerji dengesi doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Bu süreçte kas normalin üstünde aktif olduğu için; besin öğesi gereksinimi ekstra artmaktadır. Eğer bir sporcu antrenman öncesi ve sonrası doğru beslenmiyorsa maalesef kas kaybı ve performans düşüklüğüne neden olabilir.

Antrenman sırasında kas yıkımı gerçekleşir. Dolayısıyla antrenman sonrasında toparlanmak için doğru beslenme ile kas yıkımı önlenmelidir.
 
Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saat içinde boşalabilmektedir. Bu depoların yerine konmasında en etkin yol, antrenman sonrasında ilk 2 saat içinde kompleks içerikli yüksek karbonhidratlı besinlerin tüketilmesidir. Antrenman sonrası tüketilen karbonhidratın zamanı, glikojen sentez oranını etkilemektedir. Glikoz ve sukroz aynı derece etkiliyken; fruktoz daha az etkilidir.
 
Antrenman sonrası atıştırmalıklar ve öğünler, karbonhidrat ve protein yönünden zengin olmalıdır. Kaslarda depolanan glikojen, egzersiz sırasında temel yakıt kaynağıdır. Yüksek karbonhidrat içeren öğün ve atıştırmalıkları tüketmek, glikojen depolarının en verimli şekilde geri kazanımını sağlar. Yüksek karbonhidrat içeren öğüne proteinden zengin yiyecek ve içecek eklemek kas gelişimini ve kas hasarı onarımını sağlarken antrenmandan 2 saat sonra tüketilen yüksek protein MPS'de artışı uyarır.
 
Bir diğer önemli konu ise antrenman sonrası elektrolit kaybı
 
İdrar rengi ve miktarı yeterli sıvı alıp almadığınızı gösteren bir veridir. Özellikle egzersiz yapan kişilerde sıvı alımı daha bir kıymetlidir. Çünkü antrenman sırasında sıvı ve elektrolit kayıpları meydana gelmektedir. Antrenman sonrası 1 şişe maden suyuna 1/2 limon sıkmak sıvı ve elektrolit kaybını önlemeye destektir.
Egzersiz sonrası beslenme kişiden kişiye, egzersizin türüne, amacına, süreye göre değişkenlik gösterir. Doğru olan sporcuların mutlaka beslenme konusunda doğru desteği alması süreci kusursuz kılacaktır.
 
Uzm. Dyt. Öykü Yıldırım