Kuşkusuz her annenin bebeğini sağlıkla kucağına alması tek arzusudur. Bu süreçte siz ne kadar sağlıklı beslenirseniz bebeğinizde o kadar sağlıklı doğacaktır.

Gebelik sürecinde yaşadığınız fizyolojik ve psikolojik değişiklikler, fetal büyüme ve gelişim beslenme gereksinimlerinizi etkilemektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde beslenmenize ekstra dikkat etmelisiniz.

Ortalama olarak gebe bir bireyin enerji ihtiyacı alması gereken enerjiye ek olarak gebeliğin ilk aylarında ortalama 150 kalori, 3. aydan sonra ise 300-350 kalori kadardır.

Haberin Devamı

Gebelik 3 trimesterden oluşmaktadır. İlk 3 ay I. Trimester, ikinci üç ay II. Trimester, üçüncü üç ay III. Trimester döneminizi oluşturmaktadır.

İlk 3 ay (I. Trimester).... Bu süreç dengeli ve sağlıklı beslenme için ilk basamaktır. İlk 3 ay gebelikte hızlı kilo artışı gözlenmez ama bu noktada dikkat etmeniz gereken 2 nokta var.

1. Eğer gebeliğinize fazla kilo ile başladıysanız daha kontrollü adımlarla ilerlemeli ve 3 ay içerisinde hızlı kilo alımını engellemelisiniz.

2. Diğer seçenek olmanız gereken kilonun altında iseniz kilo kaybınıza neden olacak düşük kalorili beslenme programı ve fiziksel aktivitelerde kaçınmalısınız.

İkinci üç ay (II. Trimester)... Bu aylarda enerji ihtiyacınız artmaktadır. Özellikle 20. haftadan sonra annenin vücudunda gereksinimler fazlalaşır. Dolaysıyla günlük enerjiye ek olarak 300 kalori daha eklenmelidir. II. Trimester döneminizde iştahta artması doğal bir süreçtir. Bu süreçte depolanan yağlar size süt salınımı için ve emzirme döneminizde yardımcı olacaktır.

Üçüncü üç ay (III. Trimester)... Bebeğiniz artık net bir şekilde kendini belli etmeye başlar. Dolayısıyla bu süreçte kilo artışı daha hızlı gerçekleşir. Bu sürede büyüyen fetüs mesane de basınca sebep olarak, sık idrara gitmenize neden olabilir. Bununla beraber III. trimesterde ödem, şişkinlik gibi problemlerle de karşılaşabilirsiniz.

Gelelim en önemli noktaya; Beslenme

Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesi için annenin aldığı besinler plasenta yolu ile bebeğe taşınmaktadır. Unutmayın bebeğiniz tüm besin ve enerji gereksinimlerini annenin depolarından karşılamaktadır. İşte bu noktada annenin sağlıklı beslenmesi en önemli nokta...

Haberin Devamı

Bebeğin gelişimi için protein..... Gebelik süreciniz ilerledikçe bebeğinizin gelişimi için protein ihtiyacı da eş zamanlı artmaktadır. Bu süreçte günlük aldığınız proteine ekstra 18-24 gram protein ihtiyacı oluşmaktadır. Kahvaltınızda mutlaka örnek protein olan yumurtayı ekleyiniz. Bununla beraber et, tavuk , yoğurt, süt, kefir, balık gibi besinler kaliteli protein kaynaklarındandır.

Beyin ve omurilik sağlığı için folik asit... Annenin alyuvarları için gerekli olan folik asit, gebelik boyunca günlük ihtiyacın iki katına çıkar. Planlı gebeliklerde anne adaylarının gebe kalmadan 3 ay öncesinde folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir. Çünkü folik asit depoları sağlıklı olan annelerin bebeklerinde beyin, omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riski azalmaktadır. Folik asit alırken dikkat etmeniz gereken nokta, folik asidi vücutta aktive eden B12 vitaminidir. Bu nedenle folik asit ile birlikte B12 alımına da dikkat edilmelidir. Yeşil mercimek, ciğer, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, et, süt, yoğurt, yumurta folik asit kaynaklarıdır.

Haberin Devamı

Omega-3 yağ asitlerini ihmal etmeyin... Omega 3 ile ilk akla gelen balıktır. Ancak civa içerikleri nedeniyle bu dönemde küçük balık tüketmeye özen gösterin. Bununla beraber ceviz, fındık, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde omega -3 den zengindir.

Demir depoları mutlaka takip edilmeli... Gebelikte gelişmekte olan fetüs ve plasenta, kan hacmine bağlı olarak gebelik döneminde önemli düzeyde artış ve ihtiyaç göstermektedir. Bu süreçte enzim aktivasyonları ve emilim artmaktadır. Bu nedenle gebelik döneminde demir eksikliği sık görülebilir. Kan değerlerinde ki düzensizlik bebeğiniz ve sizin sağlığınız için önemlidir. Gebelikteki demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak için beslenmenize ekstra özen göstermelisiniz. Bunun için kurubaklagil, yumurta, kuru üzüm, pekmez gibi besinleri öğünlerinize ekleyiniz. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda demir takviyesine başlamaktan korkmayın ve mutlaka düzenli olarak demir depolarınızı kontrol altında tutun.

Kemik sağlığına kalsiyum... Gebelik döneminde bebeğin kemik gelişimi, anneden fetüse belirli miktarda kalsiyum geçişi ile sağlanmaktadır. Kalsiyum birikiminin %70’i gebeliğin son 3 ayında gerçekleşir ve bu döngüde III. trimesterden itibaren annenin kalsiyum miktarında azalma meydana gelmekte. Bu haftalarda kalsiyum içeriği yüksek olan besinleri bir porsiyon daha artırmakta fayda var. Bu süreçte yeterli kalsiyum sağlandığında anne ilerleyen yaşlarda osteoporoza karşı da korunmaktadır. Süt, yoğurt, peynir, kefir, lor, çökelek, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum içeriği yüksek besinlerdendir.

Tüm bunlarla beraber önemli olan nokta; sıvı tüketimi ve egzersizdir. Unutmayın siz sağlıklı beslendikçe çocuğunuzda sağlıkla dünyaya gelecektir.

Dyt. Öykü Yıldırım