Bahçe aydınlatması

Yaz akşamlarını bahçede geçirmek isteyenlerin bahçe elemanlarından aydınlatmalar olmazsa olmazlarındandır. Yaz akşamlarında bahçenizde vereceğiniz davetlerde, bahçe sineması anlarında, bahçe eğlencelerinde ve akşam bahçe keyfinde doyasıya yaşamak için aydınlatmalara ihtiyaç duyulur. Çünkü aydınlatma sayesinde yaz akşamları daha hareketli, daha canlı, daha romantik daha neşeli ve huzur dolu olur. Sizde bahçenize aydınlatma elemanları almak veya bahçe aydınlatmalarınızı yenilemek istiyorsanız aşağıda bahsedeceğim birkaç noktaya dikkat etmenizi tavsiye ederim. Hazırsanız bu noktaları hep beraber gözden geçirelim.

Haberin Devamı

· Her bahçenin konumu, formu, bulunduğu yerin iklimi farklı olduğunu unutmayın. Aydınlatmalar bu özelliklere göre şekillenir.

· Bahçenizin hangi yerlerine aydınlatma istediğinize karar verin.(Bahçe yolu, bitki aydınlatma, havuz aydınlatma, teras aydınlatma…)

· Karar verdiğiniz alanlara uygun aydınlatmaları birebir görmek için yapı marketlerini ziyaret edin veya aydınlatma çeşitlerini gösteren katalogları inceleyin.

· Bahçe yolu için seçeceğiniz aydınlatma 2,5 metre ve üstü olsun. Kullanılan malzeme çarpmalara ve dış hava şartlarına dayanıklı olsun.

· Bitki aydınlatmaları seçerken aydınlatma boyutuna dikkat edin. Yere yakın aydınlatma ile bir metre sonrası aydınlatmadaki görsel durum farklıdır. Altan aydınlatma vurgu yapabileceğiniz bitkiler (palmiye, cycas, begonvil gibi görselliği yüksek bitkiler )için, bir metre sonrası için grup bitkilendirme görseli için daha uygun olur.

· Ev ve kapı girişi için seçeceğiniz aydınlatma göz yormayan çeşitten olmalıdır. Bahçe ve ev kapı önünü geniş aydınlatmalı, insanları yönlendirici durumda bulunmalıdır.

· Süs havuzu ve yüzme havuzunuzda kullanacağınız aydınlatma da akşam ve gece kullanımlarda insanlara rahatlık sunmalıdır. Göz yormamalı ve dayanıklı olmalıdır.

· Hangi aydınlatmayı seçerseniz seçin sertifikalı, güvenli ve sağlam olmasına dikkat edin.

· Bahçeniz çok güneş alıyorsa güneş enerjisi ile çalışan aydınlatmalardan seçin. Doğaya geri dönüşüm anlamında katkıda bulunmuş olursunuz.

Haberin Devamı

· Bahçeniz çok büyük ve her tarafını rahatlıkla kullanmak istiyorsanız ve ekonomik davranmak istiyorsanız taşınabilir aydınlatmalardan da seçim yapabilirsiniz.

· Enerji tasarrufu için LED yada CFL ışık kaynaklarını kullanın.

· Aydınlatmalarınızı seçerken kolay temizlenebilmesine ve kolay monte edilebilmesine dikkat edin.

· Unutmayın büyük ağaçlar üzerinde kullanabileceğiniz fenerler, spot ışıklar ve küçük armatür aydınlatmalar bahçenize ayrı bir hava katacaktır.

· Bahçenizde neyin ön plana çıkmasını istiyorsanız ona doğru yoğun aydınlatma yapmanız istediğiniz etkiyi çabuk ortaya çıkarmaya destek verecektir

· Elektrik kablo döşemelerinizi aydınlatma kurulumu yapmadan önce kontrol edin ve çalışıp çalışmadığına bir bakın. Böylelikle daha sonra çıkabilecek olumsuz sonuçları engellemiş olursunuz.

· Yer döşemlerinde kullanılan aydınlatmalardan da yararlanarak bahçenize farklı bir hava katabilirsiniz.

· Bahçeniz küçük ise alandan kazanmak için ev duvarlarınıza monte edilebilen aydınlatmalardan yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

· Led aydınlatmaların her hangi bir formunu şeklini kullanarak bahçenizde ön plana çıkarmak istediğiniz büyük saksıları, heykelleri, süs havuzunu, duvar bitkilerinizi, büyük ağacınızı gibi malzemelerin etrafında, içinde veya çevresinde kullanın. Ortaya çıkan görüntü sayede bahçeniz bambaşka bir atmosferde olacaktır.

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-Tarım Teknolojisi Öğrencisi

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/