Okul bahçesi için bitki önerileri

Okullar açıldı, açılıyor derken okul hazırlıkları son sürat hızlandı. Haliyle çocuklarda, gençlerde, velilerde tatlı bir telaş başladı. Öğretmenlerin, öğrencilerin ve okul görevlileri günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirdikleri için psikolojik ve sosyolojik sağlıkları açısından okul bahçesi de çok önemli. Bahçe, bitkilerin insanların en iyi dostlarındandır. Okul bahçesi dinlenme alanı, rahatlama alanı ve etkinlik alanıdır. Bu alanın daha sağlıklı olması için bitkilendirme şarttır. Bu şartı yerine getirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Gelin bu noktalara hep birlikte gözden geçirelim:

Haberin Devamı

- Öncelikle her okulun bahçesinin büyüklüğü, formu, dizaynı, hava şartları, kullanım durumu farklıdır. Tasarım yapılırken bu farklılıklar göz önünde bulundurulmalı.

- Okul bahçesine kaktüs, berberis, gül vb. dikenli bitkiler konulmamalı.

- Her daim yeşil bitkiler dikilmeli. Kartopu, alev çalısı, açelya, orman gülü, şimşir, pitosporum, abeliya, phormıum, ligustrum gibi) Her daim yeşil bitkiler yılın her dönemi yapraklı olacağından özellikle okul zamanında zengin ve tok bir görüntü oluşturacaktır.

- Gölge yapan bitkiler dikilmeli. Bir bitkinin gölge yapması için büyük ölçülerde olması gerekir. Bu sınıfa ağaçlar daha çok yakışır. Bu nedenle çınar ağacı, ıhlamur ağacı, akasya ağacı, akça ağacı gibi ağaçlar dikilmelidir. Gölgesinde serinleyen çocuklar, öğretmenler, görevliler daha da dinlenmiş olurlar.

- Okul bahçesine mutlaka büyüklü küçüklü pergola, çardak veya oturma birimleri konmalı.

- Havayı temizleyici kapasitede bitkiler dikilmeli. Kış zamanlarında hava kirliliğinin artması sonucu nefes alma sorunları ve hastalıkları boy gösteriyor. Böyle durumlarda bitkilerin olması kirli havadaki zehirli gazları azaltır ve oksijen düzeyini artırarak dikkati artırır, mutluluk hormonunun salgılanmasını destekler, hastalıklara karşı direnci artırır, pozitif enerji verir. Akçaağaç, ıhlamur, akasya ağacı, ligustrum ağacı, kokar ağaç,dişbudak, kartopu, defne, karaçam, sarıçam, servi, sedir gibi bitkiler dikilebilir.

Haberin Devamı

- Okula bahçesi müsait ise çocukların uğraşabileceği, çiçek dikebileceği alanlar olmalı. Biz bunlara hobi bahçesi olarak da nitelendiriyoruz. Özellikle ders dışı veya ders kapsamında belli dönem aralıklarda çocukların kendi yetiştirebilecekleri, çiçekler, sebzeler olmalı. Bu işlem onlara hem davranışsal hem okul başarısı olarak çok şey katacaktır.

- Lavanta biberiye, yasemin, melisa, adaçayı, osmantus gibi koku veren bitkiler dikilmeli. Kokulu bitkiler okul içerisinde ve çevresinde bulunan kişilerin dikkatini toplar, odaklanmayı artırır, hiper aktiviteliği azaltır, insanları rahatlatır, uyumu sağlar.

- Sarmaşık olan bitkiler dikilmeli. Özellikle kapanması gereken duvarlar, gizlenmesi gereken depolar, saklanması gereken elektrik ve su depoları bitkilerle kamufle edilmeli. Okul duvarlarının penceresiz kısımları duvar bitkilendirilmesi yapılarak sarmaşıklarla kapatılmalı.

- Son olarak kısıtlı okul bahçeleri için saksılı bitkilendirilme tercih edilmeli. Saksılar dış hava şartlarına dayanıklı olmalı, okul konseptine uyumlu olmalı ve çocukların deviremeyeceği şekilde yere sabitlendirilmeli.

Haberin Devamı

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI