Balkonda bahçe yaratmanın püf noktaları

Bahçe keyfini balkonda sürdürmek isteyenler burada mı? Size balkon bahçeciliği için birkaç önerim var. Hazırsanız başlayalım...

- Her binanın balkon büyüklüğü, formu, çatılı çatısız şekilleri farklıdır. Bu farklılık göz önüne alınarak bitkilendirilme yapın.

- Balkonun bulunduğu konumun; güneşlenme yönü, rüzgar alma durumu bilinmeli. Bu bilgiler doğrultusunda bahçeyi oluşturun.

- Balkonda dengeyi sağlayın. Küçük balkonunuz var ise küçük bitkiler, büyük balkonunuz var ise büyük bitkiler tercih edin. Küçük balkonlara seçeceğiniz hacimli bitkiler balkonu kullanışsız duruma getirir.

Haberin Devamı

- Küçük balkonları olanlar duvar bitkilendirilmesinden de yararlanabilirsiniz. Hem estetik bir görüntü oluşturacaktır hem de balkonunuzun havasını tazelendirecektir.

- Balkonunuzun büyüklüğüne göre masa, sandalye, salıncak gibi bahçe mobilyaları koymayı düşünüyorsanız, mutlaka bitkilendirme yapmadan önce yerleşimi yapın. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.

- Balkonunuzu kullanmadan önce balkonun taşıyabileceği ağırlıktan ve bina güvenliğinden bilginiz olsun. Ağırlığı fazla olan bitki malzemeleri koymak balkonun stabilitesini bozar.

- Balkonunuzda fazla büyümeyen, bodur bitkiler kullanın. Çiçekli bitkiler ve aromatik bitkiler mutlaka balkonunuzda bulunsun.

- Bitkileri koyacağınız saksılar bitkilerin yaşam alanına hitap etmeli, balkonunuza uyumlu olmalı.

- Balkon su giderlerini kontrol edin. Bitki sulama sonucunda çıkan suyun balkonunuzdan uzaklaşmasını sağlayın.

- Balkon keyfini sadece gündüz değil akşam da sürdürmek istiyorsanız aydınlatmaya dikkat edin. Led aydınlatmalar, mumlar, duvar aydınlatmalar, tavan ve taban aydınlatma çeşitlerini bahçe dizaynınıza göre belirleyin.

- Balkon keyfini hava durumuna göre yaşayın. Soğuk havalar için koltuk battaniyesi, sıcak havalar için pervaneler, yağmurlu havalar için şemsiyeler bulundurun.

 

Özlem Özdemir Taş

Yüksek Peyzaj Mimarı