Bahçe için pratik bilgiler

Bahçenizle ilgili işlerinizi kolaylaştıracak, zamandan tasarruf sağlayacak ve bitkilerinize daha fazla fayda sağlayacak birkaç işlem öğrenmek ister misiniz? Cevabınız evet ise aşağıdaki pratik bilgiler sizi bekliyor.

Bahçenizle işlerinizi aksatmadan yerine getirmek için (ilaçlama, gübreleme…) mutlaka bir not defteri tutun. Bu deftere aldığınız notlar sayesinde işlerinizin düzenli yapacaksınız ve bahçe işlerinizi aksatmayacaksınız.

Bahçeniz çok rüzgar alan bir yerde ise ve bu rüzgardan korunmak istiyorsanız mutlaka bitkilerden yararlanın. Her daim yeşil bitkilerden seçim yapın ve rüzgar yönüne çit şekilde dikim yaparak rüzgar yönünün şiddetini azaltın.

Haberin Devamı

Bahçeniz çok fazla güneş alıyorsa yaprak döken uzun boylu ağaçları bahçenizin uygun bölümlerine dikin. Akçaağaç, ıhlamur, akasya, dişbudak gibi ağaçlar hızlı büyür ve bahçenize doğal şemsiye görevi üstlenir.

Bahçeniz çok fazla güneş alıyorsa bahçenizin uygun yerlerine güneş panelleri koyun. Bu paneller ile elde edeceğiniz enerji sayesinde eviniz için birçok elektrik cihazınızın çalışmasını sağlayacaksınız.

Bahçenizin çok yağmur alan bölgede ise ve yağmur nedeniyle bahçenizde sık sık su birikintileri oluyorsa bahçenize mutlaka drenaj sistemi sağlayın. Bu drenaj sistemi sayesinde; bahçe toprağınızdaki su birikintileri önleyecektir.

Bahçeniz çok yağmur alan bölgede ise bahçe büyüklüğünüze göre su deposu kurun. Bu su deposu sayesinde biriken yağmur suları ile su tasarrufu sağlayacaktır.

Sebze bahçenizde ne yetiştirirseniz yetiştirin mutlaka sarımsak bitkisini de yetiştirin. Çünkü sarımsak içeriğinde bulunan enzim ve mineraller sayesinde yaydığı kokularla bazı zararlıların sebze bahçesine gelmesini engeller.

Meyve ağaçlarınızdaki meyveleri toplarken toprak yüzeye örtü serin. Bu örtüye dökülen meyveleri fazla zedelemeden toplamış olursunuz.

Bahçeniz çok kademeli ve eğimli ise ve bahçenizde istediğiniz gibi çalışamıyorsanız bahçenizi kademelere ayırın. Bu kademelerde basamakları kullanın. Bu basamaklarla ayrı ayrı bahçeler(sebze bahçesi, dinlenme bahçesi, çim alan, havuz…) kurun. Böylelikle bahçeniz daha kullanışlı hale gelecek.

Haberin Devamı

Hayvanları çok seviyor ve bahçenizde de hayvanlara yer açmak istiyorsanız; hayvanlar için yaşam alanları oluşturun. Kuşlar için ağaçlara ahşap kuş yuvaları asın, kedi ve köpek için kulübeler kurun, kelebekler için kelebek çeken bitkiler (lavanta, kelebek çalısı…) dikin, balıklar için süs havuzları kurun.

Bahçenizde doğal gübreler kullanmak istiyorsanız evinizin mutfağından faydalanın. Sebze haşlama sularını, yumurta kabuklarını ve sirkeyi bahçenizdeki çiçekleri, sebzeleri ve meyve ağaçlarını sularken kullanın.

Doğa Bize, Biz Doğaya Emanetiz

SEVGİLERLE

BİRSONRAKİ YAZI SORU-CEVAP YAZISI OLACAK, SORULARINIZI GÖNDERİN!

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ