Bahçe işleri ile ilgili sorularınızın cevapları

Bahçe ile ilgili sorduğunuz tüm soruları inceledim ve okudum. İçlerinde benzer türdeki soruları derledim, toparladım ve cevapladım. İşte en çok merak ettiğiniz on sorunun cevapları aşağıda yer almıştır. Hazırsanız başlayalım!.

SORU: Balkonda bir sürü çiçeğim var. Her zamanki gibi bakıyorum. Çok güzel çiçekler açıyorlardı. Ama şimdi açmıyorlar. Çok üzgünüm. Sebebi ne olabilir?

CEVAP: Saksılı bitkiler; zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri azalttığından, üst kısımlarını yani çiçek ve yapraklarını yeterli besleyememektedir. Bu nedenle bitkinizin toprak çeşidine göre toprak yenilemesi yapın.

Haberin Devamı

SORU: Bahçemde domateslerim var. Çok güzel domates vermeye başladı. Ama yaprakları zamanla kararıyor, rengi değişiyor ve bozuluyor. Bunu önlemek için ne yapmalıyım?

CEVAP: Yağışların ve nemin fazla olması bitkilerde mantari hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Öncelikle yetkili kişilere domates yapraklarını gösterin ve önerilen ilacın bakır ağırlıklı olanlarından tercih yaparak düzenli ilaçlama yapın.

SORU: Evimde birçok çeşit bitkim var. Hepsini çok seviyorum. Hepsine ayrı ayrı zaman ayırıyorum. Onların daha da güzel gelişmesi için hangi gübrelerden ne kadar zamanda bir vermeliyim?

CEVAP: Öncelikle her bitkinin gübre ihtiyacı farklıdır. Bu farklılık bitkinin gelişim oranına göre belirlenmektedir. Bitkilerinizin ihtiyaç durumunu belirleyin. Gübreleme zamanı da yine bitkinin yaşam döngüsünü takip ederek verilmeli. Özellikle gelişim dönemlerinde ortalama on beş günde bir verilmelidir.

SORU: Evde mutfak otları yetiştirebilir miyim?

CEVAP: Evet. Ama bol ışık alan cam önleri, kapalı-açık balkonlarda yetiştireceğiniz bitki türlerine (maydanoz, roka, marul, nane…) ve hava durumuna göre yetiştirebilirsiniz.

SORU: Bahçemin etrafında büyük leylandi çit bitkilerim var. Şuan dağınık gözüküyorlar. Şekil vermek istiyorum. Ama çok büyükler. Onları ne zaman ve nasıl budayabilirim.

CEVAP: Bulunduğunuz yerin hava koşullarında, erken donların etkisinin azaldığı zamanlarda yapabilirsiniz. Çok büyük olması normal budama makaslarla kesimini zorlaştırır. Bu konuda bir uzmandan destek alın veya büyük çit budama (motorlu-elektrikli) makasları ile kesebilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU: Çekirdekten avokado yetiştirdim. Ama gövde tepesi budamama rağmen sürekli kararıp, kuruyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Aşırı sulama, bulunduğunuz yerin hava şartları, mantari hastalık veya besin eksikliğinden olabilir. Bu nedenle zirai teknisyenden yardım alarak tam teşhis koyabilirsiniz. Ona göre hemen tedavi yapın.

SORU: Bahçemde bir sürü güllerim var. Hepsine çok iyi bakıyorum. Rengarenk kokulu güllerim çok güzeller. Son zamanlarda yapraklarının arka kısmında kiremit renginde küfler olmaya başladı. Bunları nasıl yok edebilirim?

CEVAP: Bu durum pas hastalığın habercisidir. Bir an evvel zirai ilaç satan yerden uygun mantar ilacı alın ve etkindeki kullanım talimatına uyarak ilaçlayın.

SORU: Balkonum çok güneş alıyor. Hangi çiçekleri dikebilirim?

CEVAP: Sardunya, Kadife çiçeği, Ateş çiçeği, Yıldız çiçeği, Zakkum, Begonvil, Gül…..yetiştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU: Saksıda limon ağacım var. Önceleri çok meyve veriyordu. Şimdi çok az vermeye başladı. Acaba nerede yanlış yaptım. Toprağının üzerinde de beyaz lekeler var. Acaba sebebi bu olabilir mi?

CEVAP: Topraktaki lekeler sulama suyunun fazla kireçli olmasından kaynaklanmaktadır. Meyve vermemesinin birçok nedeni olabilir. Bitkinizi iyi gözlemleyin. Ona göre yol izleyin. Bitkinizde böceklenme, hastalanma veya dış şartlardan olumsuz etkilenme gibi durumlarda bitki meyvesinde azalmalara neden olmaktadır.

SORU: Küçük ama şirin bir bahçem var. Günde 2 veya 3 saat güneş alıyor. Bitki dikmek istiyorum. Hangi bitkileri dikebilirim?

CEVAP: Açelya, Orman gülü, Ortanca, Cam güzeli, Kartopu, Pitos, Hosta…..gibi yarı gölge yarı güneş seven bitkiler dikebilirsiniz.

TEŞEKKÜRLER….

Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun!...

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI///ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ