Bahçe ile ilgili merak ettiğiniz sorular ve cevapları

SORU: Özlem hanım saksıda yetiştirdiğim limon ağacımın yapraklarının ucunda sararmalar hatta kararmalar görmeye başladım. Neden böyle oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Öncelikle limon ağacınızı hava akımlarından ve soğuklardan koruyun. Limon sıcak ve bol ışık alan yerlerden hoşlanır. Uzun zamandır gübre takviyesi yapmadıysanız demir ağırlıklı gübre verin.

SORU: Memleketimdeki (Sinop) ilkokulumun bahçesine ağaç dikmek istiyorum. Hangi ağaçları önerirsiniz?

CEVAP: Öncelikle okulunuzun bulunduğu yerin iklim şartlarına dikkat edin. Çocuklara zarar vermeyecek dikensiz bitkilerden seçin. Manolya, akçaağaç, ıhlamur, alev ağacı, huş gibi ağaçlardan seçim yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU: Bizim köyümüzdeki evimizin bahçesinde nar ağaçları, portakal ağaçları var. Her sene çokça meyve topluyoruz. Bu sene meyvelerde çatlamalar oldu. Bu nedenle meyveler tam olgunlaşmadan toplamak zorunda kaldık. Ağaçlarımızda neden çatlamalarda oldu?. Ne yapmamız gerekiyor?.

CEVAP: Meyve ağaçları düzenli bakım ister. Bakımını aksattığınızda bu tarz bozulmalar meydana gelir. Ağaçlarınızın yeterince su aldıklarına dikkat edin. Sulamayı doygun bir şekilde yapın. Topraktaki vitamin ve mineral oranlarına dikkat edin.

SORU: Selam; Benjamin ağaçlarını çok seviyorum. Bu nedenle evimde on tane benjamin ağacım var. Benjamin ağaçlarıma gözüm gibi bakıyorum. Ama sonbahar mevsimine girerken dört tanesi hastalandı. Yaprakları dökülmeye başladı. Önceleri birkaç taneydi, şimdi ise daha fazla. Gitgide kötüye gidiyor. Ne yapmam gerekli?

CEVAP: Öncelikle Benjamin bitkilerinizin bakımını aksatmayın. Düzenli devam edin. Bitkinizi yakından inceleyin. Böceklenme var mı? Mantarlaşma var mı? Bunları tespit edin. Bitkilerinizin saksıları küçük geliyor olabilir. Bunlara dikkat edin.

SORU: Evimde cymbidium bitkilerim var. Saksılarını değiştirmek istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim?

CEVAP: Köklerine zarar vermeyin. Bitkinin nemli kalmasına özen gösterin. Saksının çok büyük olmasın. Mevcut saksının bir numara büyük olanından tercih edin. Toprağını orkide toprağından kullanın. Değişimi tamamladıktan sonra bitkinize on beş günde bir sıvı vitamin verin ve bol ışık alan yere koyun.

Haberin Devamı

SORU: Özlem hanım bu hafta kız istemeye gideceğiz. Kesme çiçek almak istemiyorum. Saksıda yetişen çiçeklerden almak istiyorum. Hem gösterişli hem de güzel gözükmesini istiyorum. Bana birkaç alternatif söyler misiniz?

CEVAP: Hayırlı uğurlu olsun. Her şey gönlünüzce olsun. Mutluluklar! Çiçek seçiminize gelirsek; orkide, anthorium, saksılı bodur gül, cymdium veya sukkulent arajmanlarından tercih edebilirsiniz. Saksının dışını uygun renklerle süsletmeyi ihmal etmeyin.

SORU: Geçen yıl siklamenlerimden topladığım tohumlarımı saklamıştım. Bu senede yeni aldığım balkon saksılarıma diktim. Şuan çok güzel büyüdüler, geliştiler. Ama çok çiçek açmadılar. Acaba çiçek açma zamanı değil mi? Çiçek açtırmak için ne yapabilirim?

CEVAPSiklamenlerinizin konumuna dikkat edin. Bol ışık almasını sağlayın. Sık sulama yapmayın. Düzenli toprak altı sıvı gübrelerden verin.

KOLAY GELSİN….

Haberin Devamı

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım teknolojisi öğrencisi)