Bahçe ile İlgili Soru-Cevap

Bahçe ile İlgili Soru-Cevap

SORU: Geçen hafta bahçeme yaz çiçekleri almıştım. Hepsini büyük bir zevkle diktim. Fakat bu sabah çiçeklerimi sulamak istediğimde bazı çiçeklerimin köklerinden kesilmiş, sökülmüş ve yıpranmış olduğunu gördüm acaba neden olabilir?

CEVAP: Danaburnu zararlısı olabilir. Çünkü bu zararlılar genellikle çiçek ve otsu gillerin gövde ve çiçek saplarını yerler. Bu zararlıları uzaklaştırmak için ilaç kullanmanız gerekir. İlaçlar paketli tozlu karışımlıdır. Mutlaka kullanım talimatına uyarak kullanınız.

Haberin Devamı

SORU: Özlem hanım geçen günkü ‘havuz yapımı’ adlı yazınızı okudum. Çok beğendim. Ellerinize sağlık. Bende geçen sene bahçeme havuz yaptırmıştım. Şimdi havuzumun dışarıdan gözükmemesi için çit bitkilerle etrafını kapatmak istiyorum. Sizce ne kullanabilirim?.

CEVAP: Öncelikle yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Havuz paravanı için kullanabileceğiniz bitkiler; leylandi, alev çalısı, kartopu bitkisi,defne, ligustrum, servi…..gibi çeşitlerdir. Bu bitkilerin boyu en az 200cm olmasına dikkat edin.

SORU: Gölge ağırlıklı bir bahçem var. Yani günde 2 veya 3 saat güneş alıyor. Ağırlıklı olarak bahçemde aucuba, ortanca, hotsa, kartopu, pitosporum ve ardıç gibi bitkilerim var. Şuan bitkilerim çok güzel gözüküyor. Yalnız aucuba bitkimin yaprakları kahverengileşip siyahlaşıyor. Sebebi nedir?

CEVAP: Aucuba bitkilerinize yıl içerisinde düzenli budama yapın. Toprağını yılda 4 kez havalandırın. Sulamayı yaz mevsiminde düzenli yapın. Toprağına azot ağırlık gübre kullanmaya özen gösterin.

SORU: Özlem hanım geniş bir terasım var. Sizin tavsiyelerinizle terasım çicek bahçesine döndü. Teşekkür ederim. Terasım yaz mevsiminde çok güneş alıyor. Çiçeklerime iyi bakmama rağmen soluk duruyor. Acaba neden olabilir?

CEVAP: Bazı bitkiler yüksek güneşe zayıf tolerans gösterebilirler. Bu durumda bitkilerinize sabah erken veya akşam geç saatlerde sulamanızı yapın ve güneşin yoğun olduğu anlarda büyük şemsiyelerden yararlanarak gölgeleme etkisi oluşturun.

SORU: Selam Özlem, Muhasebe ofisimi eylül ayında açıyorum. Ofisime boylu birkaç bitki koymak istiyorum. Ama çiçekli olmasın, Ne tavsiye edersin?

Haberin Devamı

CEVAP: Hayırlı olsun!!. Yucca, Dreceana frangrans, Areca, Kentia, Ficus elastica, Benjamin…gibi bitki türlerinden tercih yapabilirsiniz. Ayrıca bu bitkilerin bakımı kolaydır.

SORU: Balkonumdaki saksıda yetiştirdiğim domateslerim ve biberlerim sebze vermeye başladı. Acaba daha çok domates ve sebze vermesi için ne yapabilirim?

CEVAP: Yeterli güneş ışığı aldıklarından emin olun, düzenli sulamaya devam edin, haftada bir kez doğal gübre ile toprağını gübrelendirin. Son olarak sebze dallarını destek çubukları ile destekleyin. Sararmış yapraklarını kopartın.

SORU: Bahçeme fidanlıktan güller almak istiyorum. Alırken nelere dikkat etmeme gerekir.?

CEVAP: Öncelikle hangi çeşit ve hangi tür gül almak istediğinize karar verin. Sarmaşık gül mü, çalı gül mü, ağaç gül mü yoksa bodur gül mü? Aldığınız gülün çiçeklerinde, yapraklarında zararlı olmamasına dikkat edin. Yapraklarında kara leke, mildöyü gibi mantari hastalıklar olmasın. Gül tomurcukları bitki üzerinde olsun, Saksılı güller olsun ve son olarak görünümü güzel gözüksün.

Haberin Devamı

SORU: Selam, Ben İzmir’den Köksal; Bir arkadaşım ev hediyesi olarak bahçeme kendi büyüttüğü Agave denilen bitki getirdi. Açıkçası bu bitki hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Nereye dikmeliyim?, Nasıl bir bitkidir?

CEVAP: Agavegiller ailesindenir. Sarısabır bitkisi olarak da bilinmektedir. Akdeniz bitkilerindendir. Yaprakları etli, mızraksı ve dikenli yapıya sahiptir. Güneşli yerleri sever, susuzluğa dayanıklıdır. Fazla bakım istemez. Dipten yavru vererek çoğalır. Yayılıcı bir yapıya sahip olduğundan, bahçenin çok kullanılan alandan ziyade daha korunaklı ve çocukların oyun alanından uzak bir yere dikin. Kumlu ve geçirgen topraklarda sorunsuz yaşar. Estetik görünümü son derece güzeldir.

SORU: Özlem bahçe duvarıma duvar bahçesi yapmak istiyorum. Ama nasıl yapacağımı bilmiyorum? Sence nasıl başlamalıyım?

CEVAP: Duvar bitkilendirme yapmanız çok güzel bir düşünce. Duvar bitkilendirme için kullanılan malzemeler, bitkiler ve konstrüksiyon sistemleri çok farklıdır. Ayrıca maliyete göre de bu bahçenin bütünüm görünümü farklılaşır. Bu yüzden duvarınızın nasıl bir dizayn istediğinize karar verin, daha sonra işin uzmanlarından yardım alın. Çünkü drenaj, bitki seçimi ve daha sonrası için komplike bir çalışma gereklidir.

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-Tarım Teknolojisi Öğrencisi