Bahçenizin mis kokmasını sağlayacak kokulu bitkiler

Yaz mevsimini bahçenizde mis kokular arasında yaşamaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise işte bu yazı tam size göre. Birbirinden güzel kokulara sahip on bitki aşağıda sizleri bekliyor. Bahçenize uygun, yaşadığınız iklime uygun bitkilerden birini veya birkaçını seçin, yaz mevsimini mis kokular arasında geçirin.

Jasmınıum officinale (Gece yasemini): Sarmaşık olan bu bitki beyaz çiçekler açar. Çiçekleri ilkbahar mevsiminde başlar. Yaz mevsimi ortalarına kadar devam etmektedir. Çiçeklerinin kokusu nedeniyle dikkat çekicidir. Çiçeklerinden çıkarılan uçucu yağ sayesinde parfüm yapımında sıkça tercih edilir.

Haberin Devamı

Mellisa officinalis (Melisa): Limon otu olarak da bilinen bu bitki yarıgölge yarı güneş ve güneşli ortamlarda yetişir. Beyaz çiçekleri vardır. Yaprakları ve çiçeklerinde bulunan uçucu yağlar ve maddeler sayesinde kozmetik sektöründe sıkça tercih edilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde etrafa hoş kokular salar.

Lonicera spp. (Hanımeli): Sarmaşık türü olan bu bitki dayanıklı ve bakımı kolaydır. Yaşam şartları elverişli yerlerde hızlı büyür. İlkbahar mevsiminde başlayan çiçekleri yaz mevsimine kadar devam eder. Çiçekleri sarı-beyaz renkli olup, hoş kokuya sahiptir. Çiçekleri bal tadında bir madde salgılar, kuşlar, arılar bu salgıyı çok severler.

Rosa* damascena (Isparta gülü): Melez bir gül çeşidi olan bu güller katmerli çiçek görünümü ile göz doldurur. Çok yıllık olup, kış mevsimine dayanıklıdır. Çiçeklerinin kokulu ve içeriğinde uçucu yağ olduğundan ticari çalışmalarda sıkça tercih edilmektedir.

Eleagnus angustifolia (İğde): Çok dayanıklı olan bu bitki güneşli ve yarıgölge yarı güneş ortamlarda gelişmektedir. İyi drene edilmiş ve besin maddece zengin toprakları tercih ederler. İğde bitkileri yaprak renkleri, meyveleri ve çiçekleri ile oldukça dikkat çekicidir. Çiçekleri kokulu olup, çiçeklerinin iç yapısından elde edilen yağlarla parfüm sektöründe kullanılmaktadır.

Siyringa vulgaris (Leylak): Yaprak döken bu bitkiler farklı hava koşullarına karşı dayanıklılık göstermektedir. Çiçekleri gösterişli olup mor, beyaz, pembe, lila gibi renklere sahiptir. Bahar mevsiminde çiceklenmeye başlar. Çiçekleri kokuludur.

Haberin Devamı

Lilium candidum (Mis zambak): Zambak türü olan bu çiçekler soğanlı yapıdadır. Soğan kısmı istenilen ölçülerden fazla derine dikilmemelidir. Yarı gölge yarı güneşli alanlar idealdir. Susuzluğa dayanıklıdır. Çiçekleri hoş kokuya sahiptir.

Narcissus (Nergis): Soğanlı yapıda olana bu bitkinin çiçekleri dikkat çekicidir. Sarı, beyaz, turuncu gibi renklere sahiptir. Çiçeklenmesi bir sene yoğun diğer sene az vermektedir. Çiçekleri özellikle yeni çıktığı analarda etrafa hoş kukular salmaktadır.

Gardenia jasminoides (Gardenya): Herdaim yeşil olan bu bitkinin yaprakları koyu yeşil olup parlak görünüme sahiptir. Yarı gölge alanlarda rahat gelişim göstermektedir. Çiçekleri gül gibi şekle sahiptir. Beyaz renkli olup çok güzel bir kokuya sahiptir.

Pelargonium graveolens (Itır): Sardunya türü olan bu çiçekler, diğer sardunyalara göre oldukça bakımı kolay ve dayanıklıdır. Yaprakları ve çiçekleri koku verir. Özellikle yaz mevsiminde Kokusu bahçeyi kaplar. Gül ve limonu andıran hoş kokusu ile oldukça dikkat çekicidir.

Haberin Devamı

SEVGİ, HUZUR, SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ