Bitkilerle ilgili merak edilen sorular ve cevapları

Bitkilerle ilgili merak ettiğiniz soruların cevabı bu yazıda sizleri bekliyor. Hazırsanız başlayalım!.

SORU: Orkideleri çok seviyorum. Evimde on adet orkidem var. Dört tanesini ben aldım, geri kalanları bana hediye geldi. Orkideler evimde bir süre güzel çiçek açıyor sonra bozulmaya başlıyor neden olabilir?

CEVAP: Orkidelerinize yapmış olduğunuz bakım hatalı veya eksik olabilir. Orkide çiçekleri yüksek ışık ve nemli ortamlarda hızlı gelişmektedir. Yaz mevsiminde sulaması düzenli yapılmalı, kış mevsiminde haftada bir kez sulanmalıdır.

Haberin Devamı

SORU: Evim çok küçük olduğundan dolayı istediğim bitkileri alıp yetiştiremiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

CEVAP: Küçük ev de yaşamanız bitki bakmanıza engel değil. Evinizin ışık, sıcaklık ve nem durumuna göre bitkilerinizi belirleyin. Askıda ve duvara monte olan saksılarda yetişen bitkiler seçebilirsiniz. Hem yer kaplamaz hem estetik görüntüler ortaya çıkar.

SORU: Kısa bir süre önce fidanlıktan kalatya bitkisi almıştım. Çok güzel yaprakları var. Evimin dekoruna uygun bir saksı seçtim, fidanlıkta saksı değişimini de yaptırdım. Yeni bitkimi, evimde tavsiye ettikleri yere koydum. Fakat bir veya bir buçuk hafta sonra yaprakları kararmaya yani koyu kahverengileşmeye başladı. Oysaki bana fidanlıktan söyledikleri gibi baktım. Sizce neden yaprakları karardı?

CEVAP: Bu durumun bir çok sebebi olabilir. Bulunduğu ortam bitki için çok sıcak ise bitki yaprakları kararmaya başlar veya bitkinin istediği nem sağlanmamış ise yapraklarından kararmaya başlar. Böyle durumlarda bitkinin büyüme sıcaklığına uygun ortamda bitkinizi büyütün. Yapraklarına haftada bir kez fıs fıs yardımı ile nemlendirin.

SORU: Evdeki bitkilerime kimyasal gübre vermek istemiyorum. Bitkilerime doğal gübre vermek istiyorum. Evde yapabileceğim birkaç doğal gübre önerir misiniz? Teşekkürler.

CEVAP: En çok bilinen ve çokça faydaları olan iki doğal gübre önereceğim. Bunlardan birisi haşlanmış yumurta suyu ve yumurta kabuklarıdır. Haşladığınız yumurtaların suyunu bir kenara alın ve soğumasını bekleyin. Bu suyu haftada bir bitkilerinize verin. Yumurta kabuklarını da çok küçük parçalara ayırın ve bitki toprağına dökün karıştırın. Yumurta kabukları ve yumurta haşlama suyu bitkinin köklerinin güçlenmesini sağlar. Bir diğer gübrede; muz kabuk gübresidir. Muz kabuklarını atmayın ufak ufak parçalara ayırın ve bitkinizin toprağına karıştırın veya muz kabuklarını bir miktar su içerisinde minimum bir hafta bekletin ve bitkilerinizi bu su ile sulayın. Muz gübresi bitkinizin fosfor ihtiyacını karşılar. Çiçek kısımları daha güzel ve çok açar.

Haberin Devamı

SORU: Evde orkidem, difenbahyam, menekşem, kalatyam, antoryum ve arekam var. Hepsini çok seviyorum ve ayrı ayrı bakıyorum. Onlara gübre veriyorum. Çünkü onların ölmesini istemiyorum. Bu yüzde evdeki bitkilerime gübreyi ne kadar zamanda bir vermeliyim?

CEVAP: Çok çeşitli bitkilerinizin olması ne kadar güzel. Her bir bitkinizin ayrı bakım istekleri olduğunu unutmayın. Bitkilerinizi gözlemleyin ve ihtiyaçlarına göre verin. Gübreleme iyidir ama her zaman verilmesi bitkilerde olumsuz durumlara neden olur. Gübrelemeyi bitkinin gelişim aşamasında haftada bir veya on günde bir verin.

Haberin Devamı

SORU: Balkonumdaki saksılarıma tohumdan kekik ve fesleğen üretmeye çalıştım ama başarısız oldum. Şöyle beş santim filizleniyor daha sonra çürüyor. Sebebi ne olabilir?

CEVAP: Yeterli ısı ve sıcaklık olmaması sonucu bu tarz durumlar gözlenmektedir. Ortam sıcaklığı 20-30 derece arasında olmalıdır. Toprak sulamasına dikkat edin. Toprak nemini sağlayın.

KOLAY GELSİN

HAYDİ YAZIN! BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI