Bitkilerle ilgili merak ettiğiniz soruların cevapları

SORU: Özlem Hanım selamlar. Beykoz’da bir ev aldık. Evimizin bahçesinde yüzme havuzu var. Yüzme havuzun dışarıdan görülmesini istemiyoruz. Havuzumuzun görüntüsünü ne ile kapatabiliriz? Bitkilerle kapatamayız. Çünkü bahçedeki toprak derinliği bitki dikmek için müsait değil.

CEVAP: Merhaba! Öncelikle yeni eviniz hayırlı olsun. Güle güle oturun. Havuz perdeleme için yapay çim paravanları kullanabilirsiniz. Ya da bambu çitleri de tercih edebilirsiniz.

SORU: Bahçeme yürüme yolu yapmak istiyorum. Hangi malzemeyi tavsiye edersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Bahçe içi yürüme yolu kullanacağınız uzunluğa, fonksiyonelliğin amacına ve bulunduğunuz yerin hava şartlarına göre değişir. Buna göre bahçe içerisinde en kullanışlı ürünlerin başında taş döşeme veya kaplama malzemelerinden yararlanabilirsiniz.

SORU: Bahçedeki yaz çiçeklerimin çoğu öldü. Onların yerine kışında kalabilecek hangi çiçekleri dikebilirim?

CEVAP: Cylamen, bahçe menekşesi ve çuha dikebilirsiniz.

SORU: Bahçem çok güneş alıyor. Geçen yıl bahçeme hem gölge hem koku versin diye iki metre uzunluğunda ıhlamur ağacı diktim. Ama hiçbir gelişme göstermedi. Acaba yanlış ağacı mı tercih ettim.

CEVAP: Gölgelik alan oluşturmak için tercih ettiğiniz ıhlamur ağacı doğru bir tercihtir. Ihlamur ağacı güneş seven bir ağaçtır. Bu ağaçlar dikildikten sonra yerine alışma evresi yaşarlar. Bu evre bir yıl kadar sürebilir. Bu nedenle üzülmenize gerek yok. Bir sene sonra gelişimini hızlandıracaktır. Bu hızlanmayı desteklemek için belli zaman aralıklarla hayvan gübresi ve malç vermeyi ihmal etmeyin.

SORU: Evimde çok güzel ve boyu iki metreyi aşmış bir mum çiçeğim var. Üzerinde çok sayıda çiçekleri vardı. Bu yaz saksısını değiştirip başka bir saksıya aldım. Yine aynı yere koydum. Zamanla çiceklerinin azaldığını ve gelişiminin de durduğunu fark ettim. Tekrar eskisi gibi çiçek açtırmak istiyorum. Ne yapabilirim?

CEVAP: Mum çiçekleri yer ve saksı değişiminden pek hoşlanmazlar. Bu niyetle uzun bir süre şuan diktiğiniz saksını değiştirmeyin. Bol ışık almasını sağlayın. Suyu düzenli ve toprağına yetecek kadar verin ve fosfat ağırlıklı sıvı gübrelerden yararlanın.

Haberin Devamı

SORU: Selam Özlem Hanım. Beş adet büyük ev menekşem var. Yaprakları çok ve sağlıklı gözüküyor. Ama uzun süredir çiçek açmıyor ne yapmalıyım?

CEVAP: Ev menekşelerinizi bol ışık alan yere koyun. Sulamasını az ve sık yapın. Yapraklarına su gelmemesine özen gösterin. Saksısı yeterli ise uzun süre saksısını değiştirmeyin. Bitki vitaminleriyle gelişimini destekleyin.

SORU: Özlem Hanım bahçeme bakımı kolay olan çit bitkileri önerir misiniz?

CEVAP: Leylandi, alev çalısı, parlak yapraklı kartopu, defne, limoni-mavi servi dikebilirsiniz. Bunların bakımı kolay ve dayanıklıdır.

SORU: Yazlık evimin bahçesinde ufak bir nilüfer havuzum var. Nilüferlerim bu yaz çok güzel açtı. Havuzumun su gideri yok. Bu nilüferlerim için sorun olur mu? Nilüferlerimin sağlıklı gelişmesi için her sene suyunu değiştirmen gerekli mi?

CEVAP: Nilüfer havuzunuzun suyu durgun olmalı. Suyunu ara ara değiştirmeniz gerekli. Durgun su zamanla koku ve mantar hastalığına yol açabilir.

Haberin Devamı

SORU: Özlem hanım benim işim genellikle masa başında. Masamda dijital eşyalarla (bilgisayar, tarayıcı, sarj kabloları vb.) dolu. Kaktüslerin dijital eşyalardan çıkan kötü enerji azalttığını duydum. Doğru mudur? Hangi kaktüsleri önerebilirsiniz?

CEVAP: Öncelikle işinizde kolay gelsin. Evet doğrudur. Kaktüsün her çeşidini tercih edebilirsiniz. Sadece büyüklüğüne ve kullanacağınız alana dikkat edin.

SORU: Balkonum küçük ve fazla güneş almıyor. Burası için birkaç bitki önerir misiniz?

CEVAP: Küçük balkonlar için duvar saksılandırmayı tercih edin. Begonya, yenigine, gardenya, pitosporum, açelya, ortanca, hedera gibi bitkiler kullanabilirsiniz.

SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…..

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI///ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem