Hepimizin çok sevdiği bu meyveyi yakından tanımaya ne dersiniz? Haydi o zaman başlayalım.

-Latince ismi ‘Fragaria’ olan çilek gülgiller ailesindendir.

-Çileğin birçok tür ve cinsleri vardır. Ticari olarak üretilen çileklerin isimi ‘fragaria * ananassa‘dır. Bahçe çileği olarak da bilinir.

-Çilekler orman meyvesi olarak isimlendirilir. Yayılıcı ve otsu bir yapıya sahiptir.

-Yetiştirildikleri toprak; kumlu, hafif asitli, humuslu olmalıdır.

-Toprak temizliği sağlanmış olmalıdır. Çilek kökleri; toprakta bulunan bakterilere ve parazitlere karşı zayıftır. Bu nedenle arındırılmış toprak kullanılması gerekir.

-Çilek hem saksıda hem toprakta rahatlıkla yetiştirilmektedir.

-Çileğin çiçekleri salkım şeklindedir. Çiçekler tozlanma olduktan yaklaşık 30-35 gün sonra meyve oluşmaya başlar. İyi tozlanma meyvenin kalitesini ortaya çıkarır.

-Çilek meyveleri salaş büyüme yaptığından çiçek kurulları hep toprağa yakın dal ve sürgün kısımlarında gelişmektedir. Bu nedenle yetiştirmek için saksıdaki çiçekleri saksı dışına sarkıtmak gerekli, bahçede yetiştirmek için ise en güzel yol malçlamadır. Bu yöntemler meyvenin çürümesini hastalanmasını önler

-Çilek bitkisi ticari çevrede çok tercih edilip kullanıldığından yıl içerisinde üretim seralarında üretilebilmektedir.

-Sıcak, güneşli ortamları sever. İlkbahar mevsimi üretim için idealdir. Soğuklardan ve donlardan çabuk etkilenir.

-Çilek bitkisine yaprak gelişim aşamasında azot miktarı fazla, meyve aşamasında potasyum ve fosfat miktarı fazla olan gübre verilmelidir.

-Çileğin yetiştirildiği toprağa düzenli aralıklarla su verilmelidir, çiçek aşamasında su yavaş yavaş azaltılmalıdır.

-İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle hem kozmetik hem ilaç sektöründe sıkça tercih edilmektedir.

-İçeriğinde çokça C vitamini bulunmaktadır.

 

SEVGİ, HUZUR VE SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE...

HAYDİ YAZIN BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN? https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI /// ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ