-Öncelikle bahçenizi gözlemleyin ve eksikleri, yapılacak işleri belirleyin.
-"Hangi bitki ilaçlanmalı, hangi bitkiler kurumuş, hangi bitkilerin yenilenmesi gerekir…" gibi işleri yapmak için not alın.
-Mevsim itibariyle yaprak döken bitki türleri kendi döngüsünü sağlamak için yapraklarını dökmeye başlar. Kuruyan yaprakları bir alanda toplayın ve doğal yaprak kompostu için biriktirin.
-Mevcut çim alanlarının temizliğini yapın ve havalandırma aletleri ile havalandırın.
-Çim alanlarınızda fungusit sorunu varsa mantar çeşidine göre ilaç temin edin ve ilaçlamaya başlayın.
-Çim alanlarında kel kalan kısımlara yama çimi uygulayın ve potasyum ağırlıklı gübre ile gübreleyin.
-Çiçek yataklarındaki yazlık çiçekleri sökün, toprağı havalandırın ve NPK gübresi karıştırarak toprağı birkaç gün dinlendirin.
-Dinlenmiş çiçek topraklarına çiçek soğanları ekin ve kışlık çiçek çeşitleri dikin. Her dikimden sonra can suyu vermeyi unutmayın.
-Bu ayda yağmurların artması normaldir. Yağmur suyunu; variller veya büyük kaplar aracılığı ile biriktirin ve bitkilerinizi susuz kaldığında bu su ile sulayın. Bitkilere etkisini kısa sürede göreceksiniz.
-Mevcut bahçe toprağını havalandırın. Havalandırmayı bahçe büyüklüğüne göre el ile veya havalandırma aletleri ile havalandırın.
-Bahçede çalı veya sarmaşık gülleriniz var ise güllerin budamasını yapın ve topraktan çıkan yabani dalları kesin.
-Bulunduğunuz yere göre kış soğuklarından çabucak etkilenecek bitkileri (kaktüs türleri, begonvil, aromatik bitkiler…) koruma altına alın. Bitki marketlerinizden kışlık bitki örüsü temin edin veya kapalı seralara alın.
-Tohum vermeye başlamış çiçeklerin tohumlarını toplayın. İlkbaharda toprağa ekmek için temiz güneş görmeyen bir yerde saklayın.
-Bahçede bulunan yapı malzemelerinde (pergola, bank, bahçe çiti… gibi) zarar görmüş kısımları tespit edin ve tamir edin. Ahşap malzemelere kışlık koruyucu cila sürün.
-Aromatik bitkilerinin yaprak, dal kısımlarını toplayın ve güneşli günlerde kurutmaya başlayın.
-Bu dönemde bitkilere form budamasını yapın ve soğuk hava başlama döneminde bitirin.
KOLAY GELSİN…
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI/////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ