Eylül’de meyve ağacına bakım

Merhabalar! sonbahar mevsiminin en hareketli eylül ayı tüm hızıyla geçiyor. Bu ay bahçe bakımını ihmal etmiyorsunuz değil mi? Özellikle tüm bahçe bitkilerine itina ile bakım yaparken meyve ağaçlarını unutmayın. Peki bu ayda meyve ağaçlarına hangi bakımları yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise, haydi gelin bu ayda meyve ağaçlarına sırasıyla hangi bakımları yapmamız gerektiğini hep birlikte tespit edelim.

-Öncelikle mevsim itibari ile meyve ağaçlarınızın yaprakları sararmaya başlar ve daha sonra dökülmeye başlar. Bu durum mevsimsel bir durum olup, normal kabul edilir ve endişelenmenize gerek yok.

Haberin Devamı

-Dökülen yapraklar tırmık, yelpaze yardımı ile toprak yüzeyinden temizleyin. Topladığınız yaprakları uygun yerde gübre amacı ile biriktirin veya çöpe atın.

-Ağaçların üzerindeki olgunlaşmış meyveleri (elma, erik, armut, üzüm vb.) toplayın. Toplanılmamış olgunlaşmış meyveler ya dalda çürür ya da dalından düşerek verimin kaybeder.

-Bu mevsimde yetişmiş meyve ağaçlarınızı (hurma, nar vb.) dış etkilerden koruyun.

-Meyvelerle dolu dalları tespit edin ve dalların kırılmaması için dalları; ağacın gövdesine veya destek çubuklarına sabitleyin. Yarı odunsu dallarda oluşan meyveler ağırlık yapar ve dalların kırılmasına neden olur.

-Meyve verimi geçmiş ağaçlarınızın (kiraz, kayısı, şeftali vb.) kurumuş ve zarar görmüş kısımlarını budama makasları ile kesin. Kesilen yerlere hava almaması için aşı macunu sürün.

-Eylül ayından itibaren meyve ağaçlarınıza form ve gençleştirme budamaları yapın. Bu konuda mutlaka bir uzmandan yardım alın. Yanlış budama bir sonraki meyve verimini düşürür.

-Meyve ağaçların topraklarının bu ayda daha fazla gün ışığından ve sıcaklıktan yararlanması için çapa aletleri ile havalandırın. Havalandırma bitki köklerinin daha iyi hareket etmesini sağlayacaktır.

-Üzümlerin son zamanlarının yaşadığı bu ayda meyvelerini ve asma yapraklarını toplayın.

-Bu aydan itibaren meyve ağaçlarına doğal gübre vermeyi ihmal etmeyin. Doğal gübre bitki köklerini kış soğuklarına hazırlar.

Haberin Devamı

-Eylül ayında bulunduğunuz yere ve iklim şartlarına göre ağaç üzerinde zararlı görülebilir. Zararlının çeşidi ve cinsine göre uygun ilaçlama yapın.

-Ağaçlarınıza eylül ayından itibaren düzenli aralıklarla (10-15 gün) bordo bulamacı yapmayı ihmal etmeyin.

-Bulunduğunuz yerin iklim şartlarına göre soğukların erken başladığı bölgelerde bu aydan itibaren ağaç gövdelerine kışlık yağ sürmeye başlayabilirsiniz.

KOLAY GELSİN…

Özlem ÖZDEMİR TAŞ////Yüksek Peyzaj Mimarı

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem