Limon ağacı bakımı

Merhabalar; bir önceki yazımda mandalinadan bahsetmiştim. Mandalina; sonbahar mevsiminin en çok tercih edilen meyvesidir. Peki hiç turunçgiller ailesinin tatlı meyvesi olan mandalinadan bahsetmişken, en popüler bitkisi olan limon ağacından bahsetmeden olur mu? Olmaz değil mi? Haydi o zaman limon ağacını daha yakından tanıyalım.

-‘’Rutaceae’’ ailesinden olup,’’Citrus’’ cinsindendir. Latincesi Citrusxlemon ‘dur.

-Ülkemizin hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilen limon bitkisi, en çok Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Haberin Devamı

-Ticaret yönünden oldukça büyük bir getirisi olup kozmetik, ilaç, yemek sektörlerinden sıkça tercih edilmektedir.

-Limon ağacı subtropik iklim kuşağına daha uygundur.

-Limonlar üç çeşit grubuna ayrılmaktadır: Ekşi limonlar, tatlı limonlar, limon benzerleri. Bu grupların alt türleri; eureka, interdonato, karalimon, lamas, santa, meyer’dir.

-Limon ağaçları yetiştirilme şartlarına göre de çeşitlere ayrılmaktadır. Bodur limonlar, ağacık limonlar, yayılıcı limonlar, tırmanıcı limonlar şeklindedir.

-Don hava durumunu sevmeyen limonlar; aşırı soğuklarda bitkinin yeni sürgün ve meyveleri zarar görür.

-Limon ağaçları güneşli, hafif esintili ve bol ışık alan yerleri daha çok sever. Limon sıcağı sevdiğinden yeni sürgünlerini sıcaklığın on beş derece üzerine çıktığı zaman geliştirmeye başlar.

-Nisbi rutubeti yüksek olan yerlerde bitki çabuk hastalanır ve meyve verme kalitesi düşer.

-Limon ağaçları kazık kök yapı sistemine sahiptir. Bu nedenle dikim yapılacak toprak derinliği fazla olmalıdır. Süzek, kumlu, humusça zengin, tınlı ve havalandırılmış topraklardan çok hoşlanır.

-Limon ağaçları; Aşılama, Çelik alma ve Tohumla üretilmektedir.

-Hem bahçe toprağında, hem üretim tesislerinde hem de saksılarda yaşam alanı oluşturur.

-Limon ağacı meyvesini vermeden önce hoş beyaz kokulu çiçekleri ortaya çıkar. Çiçekleri daha sonraki aşamada meyvelerini ortaya çıkartır.

-Limon ağaçları; çevreye yaydığı kokularla ve bakım hatalarından dolayı bazı hastalıklara çabuk yakalanır. Kabuklu bit, kırmızı örümcek, yaprak biti, kara leke, pamukçuk bunlardan bir kaçıdır. Zararlı görülür görülmez uygun ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

Haberin Devamı

-Limon ağaçları gübreyi çok sever. Yıl içerisinde ihtiyacına göre verilen gübreler bitkinin meyve kalitesini arttırır.

Tüm güzellikler sizlerin olması dileğimle…

Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun?

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım teknolojisi öğrencisi)

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem