Sebze toprağı nasıl olmalı?

Merhabalar; bugünlerde çok sorduğunuz ‘Sebze bahçesinin toprağı nasıl olmalıdır?’ sorunun cevabını haydi gelin hep birlikte cevap bulalım.

Sebze toprağı; yetiştirdiğiniz veya yetiştireceğiniz sebze türüne göre değişir. Patatesin yetiştirildiği toprak ile domatesin yetiştiği toprak özelliği farklıdır..

Sebze toprağı yumuşak ve her senen az iki kere havalandırılması yapılmış olmalıdır. Böyle topraklarda sebze kökleri daha hızlı gelişmektedir.

Sebze toprağında yabani ot olmamalıdır. Yabani ot bulunan sebze bahçelerinde verim az, hastalık çok olur. Yabani otları yılda birçok kez el veya zirai ilaçlarla temizleyin.

Haberin Devamı

Sebze toprağının ph derecesi önemlidir. Nötr veya nötre yakın ph değeri olmalıdır. 6,5-7,5 arasında uygundur. Toprağın ph derecesini belirlenmesi için mutlaka ziraat teknisyenlerinden destek alın.

Sebze toprağı gübre bakımından zengin olmalıdır. Özellikle organik gübre kullanılmalıdır. Çünkü organik gübrelerle yetiştirilen sebzelerin lezzeti, kokusu, dokusu daha farklıdır.

Sebze bahçesinin toprağı taze olmalıdır. Sürekli ve uzun süreli kullanılan sebze toprağı ürün miktarını azaltır. Bu nedenle yetiştirdiğiniz sebze türüne göre yılda bir veya iki defa mevcut toprağı yeni toprak ile değiştirilmeli veya yenilenmelidir.

Sebze bahçesi toprağı hastalıksız olmalıdır. Toprak içerisinde yetişen böceklerin fazlalığı, mantar ve parazit gibi durumlar zamanla sebzelerinin köklerinin zarar görmesine neden olur. Sebze yetiştirmeden önce toprağı yıl içerisinde bir kez de olsa tahlil yaptırmalısınız. Bu durumda konunun uzmanından destek almayı unutmayın.

Sebze toprağı içeriği zengin olmalıdır. Koyun-sığır gübresi, yosun özütü, pişmiş balık-kemik öğütülmüş unu….gibi doğal içerikler sebze toprağınızın zenginliğini arttıracaktır Doğal karışımlarla yetiştirilmiş sebzelerin; yıl içerisinde ürün miktarı ve kalitesinde yüksek oranda artış olur.

Sebze bahçe toprağının nem oranı yüksek olmalı. Özellikle toprak üstü sebzeler için topraktaki nem oranı önemlidir. Bitkinin topraktaki vitaminleri rahat alabilmesi ve bitkinin köklerinin hızlı gelişmesi için toprak nemi önemlidir.

Haberin Devamı

KOLAY GELSİN

HAYDİ YAZI BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?. https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ