Sonbahar bitmeden bahçede yapılması gereken işler

Sonbahar mevsiminin bitmesine sayılı günler kaldı. Artık havalar daha da soğuyacak, bahçede geçirilecek zaman azalacak. Bahçedeki tüm canlılar doğanın gereği olarak kendilerini korumaya alacak. Onlar kendilerini korurken bizde ‘’koruma’’ konusunda onlara destek olabiliriz. Nasıl mı? İşte tam da bu anda aşağıdaki yazı bu sorununuza cevap verecektir.

Bahçenizdeki ağaçlar; tüm yapraklarını döktü. Kendini kışa hazırladı ve kış soğuklarına karşı korumaya başladı. Sizde ağaçlarınıza destek olmak için ağaçlarınızın bulunduğu yere doğal gübre dökün. Bu doğal gübre kendi hazırladığınız mutfak atıkları ile oluşturduğunuz gübre ya da hayvan gübresi olabilir. Ağaçlarınıza gübre vererek onları koruma konusunda destek olursanız; kış soğuklarına karşı daha dirençli olmasını sağlarsınız.

Haberin Devamı

Bahçenizdeki çalılar da kış mevsimine karşı kendisini korumaya aldı. Topraklarına doğal gübre vererek veya malçlama yaparak çalı bitkilerinizi kış soğuklarına karşı korumada destek olursunuz. Bu işlem çalılarınızın güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Saçaklı, dağınık büyüyen (draceana, phormıum, cycas vb.) bitkilerinizin yaprak kısımlarını bitki ipleri ile çok fazla sıkmadan derleyip toparlayın ve bağlayın. Bu işlem bitki üzerine düşen kar ağırlığını kaldıracaktır ve bitki dal yaprak kısımları zarar görmeyecektir.

Bahçe bitkilerinizin bazıları kış soğuklarına karşı kendini korumada yetersiz olabilir. Bulunduğunuz yerin iklim şartlarını baz alarak soğuklardan etkilenebilecek ve kendini koruyamayacak bitkilerinizi kışlık örtülerle sarın. Sarma işini yaparken bitkinizi boğmayın, havalandırma delikleri açın. Bu yaptığınız koruma sayesinde bitkiniz canlılığını sürdürecektir.

İnce dallı bitki sarmaşıklarınız da kış soğuklarına karşı tam koruma sağlayamayabilir. Bu durumda onları destek çubukları sabitleyebilirsiniz. Böylelikle kış mevsiminde meydana gelen sert rüzgarlara ve kara dayanıklı olurlar.

Bahçe çiçeklerinizi de korumaya alın. Her ne kadar onlarda kendilerini korumaya başladılarsa mutlaka sizde onlara destek olun. Çiçek toprağına ağaç kabukları veya veya doğal gübre örtün. Bu işlem çiçek köklerini sıcak tutacaktır.

Haberin Devamı

Saksılı bahçe bitkilerinden kış soğuklarından etkilenebileceklerini kış bahçenize alın veya sera ortamı kurup bitkilerinizi orada koruyun.

Sevimli dostlarımızı da unutmayın. Özellikle sokak hayvanları için bir şeyler yapın. Bahçenize veya kapı önünüze küçük kulübe kurun. Bu minicik kulübe onların evi olacaktır ve kış soğuklarından kendilerini koruyabilecektir. Kulübelerin içine de su ve yiyecek bırakın. Kuşlar da kış mevsiminde yem bulmakta zorlanabilirler. Bu zorluğu ağaç dallarına bahçe kapılarına yem asarak onları bu zorluktan çıkarabilirsiniz.

SEVGİ, HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)