Sonbaharda toprak bakımı

Toprak bitkilerin yaşam kaynağıdır. Bu yaşam kaynağı bulunduğu yerin iklimine, sıcaklığına, güneşlenme yönüne, ortam nemine ve içeriğindeki vitamin –minerallere göre farklılık gösterir. Her bitkinin yaşam kaynağının toprak türü farklıdır. Bu farklılık sayesinde bitkilerin yaşam alanı şekillenir. Yaşam alanlarında bitkilerinizi daha sağlıklı, daha verimli ve daha kullanışlı hale getirmek için yılın dört mevsiminde ayrı ayrı bakım yapmanız gerekir. O zaman haydi toprak bakımına!. Şuan sonbahar mevsiminde olduğumuza göre bu mevsiminin toprak bakım işlerini beş adımda yapalım. Unutmayın! ‘’Verimli toprak sağlıklı bitkiler demektir.’’

Haberin Devamı

Bahçe Toprağınızı Tanıyın; Yedi çeşit toprak türü vardır. Killi, Taşlı, Kumlu, Tınlı, Kireçli, Humuslu, Marn-karışımlı toprak. Bahçe toprağınızı bir uzman tarafından tahlil ettirin ve türünü öğrenin. Bu öğrenme toprak bakımının yüzde ellisini oluşturmaktadır. Çünkü toprak cinsine göre seçilen bitkiler daha sağlıklı gelişir.

Bahçe Toprağınızı Havalandırın; Toprak kendi ekosisteminin önemli bir parçasıdır. Bu ekosistemde bazı gazların olması gereklidir. Bu gerekliliği toprağı havalandırarak sağlayabilirsiniz. Bahçenizin büyüklüğüne göre el çapaları ile, kürek ile veya büyük havalandırma araçları ile sağlayabilirsiniz. Havalandırılması yapılmış toprağın verimi yüksek olur.

Bahçe Toprağınızı Dinlendirin; Bitkiler gibi toprakta dış etkenlerden dolayı yorulabilir. Bu yorulma özensiz bakım, gübresiz ortam, aynı bitki yetiştirme gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle toprak yorulmasının esas nedeni öğrenin ve bu durumu gidermek için bahçe toprağınızı dinlendirin.

Bahçe Toprağınızı Tazeleyin; Yıl içerisinde fizyolojik etkenlerden dolayı zayıflayan toprak kendini yenilemek ister. Çünkü içinde bulunduğu ekosistemin düzenli işlemesi gerekir. Bu nedenle toprağınızı tahlil ettirin ve içeriğinde eksik bulunan vitamin ve mineralleri tespit edin. Eksik vitamin ve mineralleri takviyede bulunun. Gübreleme, Zıt toprak cinsi veya malç gibi malzemelerle toprağı tazeleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bahçe Toprağınızı İlaçlayın; Toprak içerisinde sadece bitki kökleri, yumruları, rizomları yaşamaz. Başka minik canlılar da (kurt, böcek, solucan, bakteri) yaşar. Bu canlılar her toprakta farklı oranlarda bulunması toprak içeriğinde dengeyi sağlar. Dengenin bozulması minik canlıların fazla olması ve diğer bitki alt yapılarına zarar vermesinden kaynaklanır. Bu durumda zararlıları uygun insektisit, mixleme, gübreleme gibi yöntemlerle uzaklaştırın.

Bahçenizde mis kokulu çiçekler, lezzetli meyveler sebzeler, büyük ağaçlar yetiştirmek istiyorsanız, toprak bakımını ihmal etmeyin.

KOLAY GELSİN…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////Yüksek peyzaj mimarı (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)