Yabani Ot Temizliği

Yabani Ot Temizliği

Yaz mevsiminin en uğraştırıcı en yorucu işi; olan yabani otlarla mücadele işidir. Yabani otlarla mücadele tamamiyle kurtulmak olmasa da kısa sürelide olsa hem elle, hem ilaçla, mekanik yöntemlerle yabani otlarla mücadele yapılmaktadır. Yabani otlarla zamanında mücadele yapılması gereklidir. Mücadeleye ilkbahar başlangıcından itibaren düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Gelin!, yabani otları; adım adım en basit ve en kolay yöntemlerle bahçelerden uzaklaştıralım.

  • Öncelikle bahçenizdeki yabani otlarla olan bölgelerinizi belirleyin. Belirledikten sonra yabani ot türünü öğrenin. Bazı yabani ot türleri arsız, bazıları zayıf, bazıları ise kazık köklüdür. Yabani otunun hangi cinsten olduğunu bilirseniz mücadelenizde o kadar kolaylaşır.
  • Küçük bahçelerdeki yabani otları çatal yardımı ile köklerinden itibaren sökmeye başlayın. Büyük bahçelerde bu işlemi kök sökücü makinelerle yapın. Düzenli olarak yapıldığında etkisi çabuk görülecektir.
  • Bahçe toprağınızı düzenli aralıklarla tırmıklayın. Hem toprağı havalandıracaktır, hem yabani ot oluşumunu engelleyecektir.
  • Isırgan otu suyu düzenli olarak kullanmak da yabani ot oluşumunu önleyecektir. Belirli ölçülerde ısırgan yaprağını kaynatıp, dinlendirin ve en son süzdükten sonra bahçe toprağına haftada bir kez dökün. Hem toprağı hastalıklara karşı koruyacaktır hem de yabani ot oluşumunu azaltacaktır.
  • Yıl içerisinde kullandığınız doğal hayvan gübrelerin yanmış olmasına ve sık-çok kullanmamaya özen gösterin. Bu toprak yabani ot oluşumunu engelleyecektir.
  • Bahçe toprağını kalitesi düşük ise yabani ot oluşumu yüksektir. Özellikle uzun süre aynı tür toprak kullanımı bahçenizi yorar ve yabani ot oluşumuna olanak verir.
  • Bahçede en çok yabani ot görülen alanlara malçlama yapın. Fındık kabuğu, yaprak karışımı, yonga gibi organik ürünlerin toprağa serimi uzun süre yabani otlarla mücadeleyi destekleyecektir. Serilen organik katman kalınlığı 5-8 cm arasında olmalıdır.
  • En son olarak yabani ot çeşidine uygun zirai ilaçlar kullanarak yabani ot oluşumunu azaltabilirisiniz veya yok edebilirsiniz.

KOLAY GELSİN…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (TARIM TEKNOLOJİSİ ÖĞRENCİSİ)

Haberin Devamı