Ruh Sağlığı Özsaygı Nedir, Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Özsaygıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir?

Özsaygı Nedir, Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Özsaygıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir?

04.04.2021 - 04:19 | Son Güncellenme:

Özsaygı, kulağa basit bir kelime gibi gelse de bireylerin psikolojik sağlığı hakkında önemli ipuçları veren bir terimdir. Öyle bir terim ki bu hakkında pek çok söyleşi ve paneller yapılmış hatta özsaygı ile ilgili makale ve kitaplar yazılmıştır. Özsaygı nedir? Özsaygı eksikliği nasıl anlaşılır? Özsaygıyı artırma yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Özsaygı Nedir, Eksikliği Nasıl Anlaşılır Özsaygıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir


Özsaygı günümüzde birçok psikolojik yöntem tarafından incelenmektedir. Örneğin; yoga, kişisel gelişim, parapsikoloji, psikiyatri, meditasyon, bilişsel terapiler ve daha pek çok psikolojik teknik de danışanların düşünsel bütünlüklerini sağlamaları için özsaygı geliştirme yöntemlerini kullanmaktadır.

Özsaygı Nedir?

Özsaygı, en kısa anlamı ile bireyin kendisine karşı olan tutum ve davranışlarıdır. Yani bireyin kendisine olan nesnel düşünceleri ve inanışlarıdır. Her birey kendisini değişik sıfat ve düşüncelerde tanımlar. Bu tanımlamalar ne kadar doğru ve olumlu ise bireyin kendine duyduğu saygı ve öz değeri o kadar yüksektir. Özsaygısı olumlu olan kişiler psikolojik açıdan sağlıklı olarak tanımlanırlar.

Özsaygı Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Kişinin kendisine karşı olan tutumları olumsuz ve sağlıksız ise buna özsaygı eksikliği denilir. Özsaygı eksikliğini anlamanın yöntemi ise kişinin gösterdiği belirtileri fark etmekten geçer. Öz saygı eksikliği olan bireylerde şunlar görülür;

Haberin Devamı

Kendini dış görünüş açısından beğenmeme,

Başkalarının kendisini güçsüz ve çirkin gördüğünü düşünme,

Sosyallik konusunda çekinme,

Yeniliklere açık olmama,

Kendi benliğine saygı duymama,

Dış çevre tarafından saygı görmediğini düşünme.

Özsaygıyı Artırma Yöntemleri Nelerdir?

Kendinde özsaygı eksikliği olduğunu düşünenler ya da özsaygısını arttırarak daha sağlıklı hissetmek isteyenlerin mutlaka psikolojik destek almasında fayda vardır. Uzman kişiler tarafından verilen bu destekler daha çok Bilişsel ve Davranışsal Terapiler aracılığı ile olmaktadır.

Kişilerin özsaygıyı arttırmak için; sevdiği hobilere yönelmesi, sosyal ilişkiler kurması, doğa ile ilgili rahatlatıcı aktiviteler yapması, öz değerini fark edeceği başarılarını görmesi, fiziksel anlamda kendisini sevmesi gibi etkinlikler bireylere oldukça faydalı gelmektedir

 

 

Yazarlar