Sağlık Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir? Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?

Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir? Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?

01.04.2021 - 11:41 | Son Güncellenme:

Probiyotik kelimesi özellikle sağlıklı beslenme uzmanlarından son yıllarda sıklıkla duyduğumuz kelimelerin başında geliyor. Probiyotik yoğurtlar ise hayatımızın önemli parçalarından biri oldu. İnsan sağlığı için koruyucu pek çok takviye gıda bulunurken probiyotikler bu gıdalar arasında öne çıkıyor. Peki neden? İşte mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olan probiyotikleri yakından tanımak isteyenler için probiyotik nedir, faydaları nelerdir? Doğal probiyotik kaynakları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Probiyotik Nedir, Faydaları Nelerdir Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir

 Sağlık için oldukça faydalı dost bakteriler denilince akla gelen probiyotikler, probiyotik gıdalar ile beslenmek sureti ile vücuda alınabiliyor. Sindirim sisteminin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışmasının tüm vücut sağlığını yakından etkilediği düşünüldüğünde probiyotiklerin sağladığı önemli faydalar daha iyi anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir sindirim sistemine haiz olmak için en büyük yardımcımız olan probiyotik denilen faydalı bakteriler, sindirim sisteminde bulunmakta ve bağırsak mikrobiyal dengesini düzenleyerek sindirim sisteminde doğal bir denge sağlamaktadırlar.

Haberin Devamı

 Probiyotik Nedir?

 Sindirim sistemimiz başta olmak üzere genel sağlığımız üzerinde son derece olumlu etkilere haiz canlı bakteri ve mayalara probiyotik adı verilmektedir. Bakteri denildiği zaman akla hemen olumsuz ve zararlı şeyler gelse de probiyotikler sanıldığının aksine dost bakterilerdir.

 Probiyotik terim olarak "yaşam için" manasını taşır. İnsan bağırsağında trilyonlarca canlı bakteri mevcut olup buna bağırsak florası denilmektedir. Sağlıklı şartlarda yararlı ve zararlı bakteriler bağırsak florasında dengededir. Sindirim sisteminde belli sayılardaki yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır.

 Probiyotik Faydaları Nelerdir?

 - Sindirim sistemini ve bağırsakları korur.

 - Sindirim sistemindeki iyi bakterileri dengelemeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

 - İshalin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardım eder.

 - Bazı mental durumları olumlu yönde etkiler.

 - Bazı alerjilerin ve egzamanın şiddetini azaltmaya destek olur.

 - Sindirim bozukluklarının belirtilerinin azaltılmasında etkileri görülür.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 - Kilo kaybına ve karın yağlarında azalmaya katkıda bulunur.

 Doğal Probiyotik Kaynakları Nelerdir?

 En önemli doğal probiyotik kaynakları şöyle sıralanabilir:

 - Kefir

 - Ev Yapımı Yoğurt

 - Lahana turşusu

 - Salatalık turşusu

 - Boza

 - Tarhana Çorbası

 - Peynir

 - Kombucha- Kombu Çayı

 - Microalgae- Mikro yosunlar

 Probiyotik besinler, doğal olarak içinde probiyotik takviyelerin bulunduğu besinlerdir. Yukarıda sayılan doğal probiyotik kaynaklarına yayık ayranı ve peynir türü olarak mozerella peyniri de eklenebilir.

Yazarlar