Ergenlikte burun estetiği

Merhabalar Sevgili Okurlar,

Bana en çok gelen sorulardan biri;

“Hocam ergenlik döneminde burun ameliyatı yapılabilir mi? Yoksa sakıncalı mıdır?”

“Bu kararı almak için, ergenlik dönemi erken mi?” sorusu oluyor.

Tek Amaç Estetikse Beklemeli

Benim kanaatim şu yöndedir: Ciddi bir sağlık sorunu yaşamayan genç hastalara, sadece estetik amaçlı burun ameliyatlarını 18 yaşını doldurmadan yaptırmalarını önermiyorum. Hastanın burun estetiği ameliyatı yaptırması için kemik yapısının oturması ve gelişmesinin tamamlanması önemlidir.

Haberin Devamı

Çünkü ergenlik dönemi, en sancılı süreçlerden biridir. Vücut sürekli gelişmekte ve büyümektedir. Bu duruma burun da dahildir.

Burun, yaşın ilerlemesi ile birlikte gelişim döneminde, her geçen gün büyümeye devam eder. Aslında bu durum yüz yapısının oturmaya başlaması ile orantılı hale gelecektir. Bundan dolayı genç hastaların, burun ameliyatından evvel gelişimlerini tamamlamaları önemlidir.

Kemik gelişimini tamamlandığı tespit edildikten sonra, bir uzman doktor tarafından onay verilen, sağlıklı herkese burun ameliyatı yapılabilir.

Travma, Darbe Söz Konusuysa

Ameliyatın yapılmasının şart olduğu bazı durumlar vardır. Örneğin 18 yaşından daha küçük bir hasta, yaşadığı ciddi bir travma veya darbe durumunda ameliyat için başvuru yaptığı zaman, biz uzman doktorlar gerekli incelemeleri ve muayeneleri yaptıktan sonra hastanın burun ameliyatını planlarız.

Ergenlik döneminde oluşan travmaların ardından ortaya çıkan eğri burunlar; yüzde damakta, dudakta asimetrilere yol açabiliyor. Ayrıca bu problemler nedeniyle geceleri açık ağızla uyumak, diş eti hastalıkları, ağız kokusu, sinüzit gibi sorunlara da yol açıyor. Önemli noktalardan biri de, ergenlik döneminde oksijene ihtiyaç duyan gençlerin, büyüme çağında oksijenden mahrum kalması, ileriye dönük büyük problemlere yol açmasıdır.

Ameliyatı Uzman Bir Cerrah Yapmalı!

Ergenlikte burun estetiği olmaya karar veren kişiler için en önemli adım doktor seçimidir. Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın doğru seçilmesi demek; sağlıklı nefes alan bir burun yapısıyla hayat kalitesini artırmak anlamına gelir. Bundan dolayı doktor seçerken eğitimine, deneyimine, vizyonuna ve iletişim kurma yetisine göre seçim yapmanız önemlidir.

Haberin Devamı

Doktora merak ettiğiniz her şeyi sorduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. Doktorun sorularınıza tatmin edici yanıtlar vermesi ve iletişim kurma konusunda da özenli olması tercih sebepleri arasında bulunmalıdır.

Psikolojik Olgunluk Şart!

Bazen kemik ve burun yapısının olgunlaşmasına rağmen, ameliyat olmak isteyen hastanın psikolojik olarak tam olgunluğa erişmediğine şahit oluyoruz. Bu olgunluğa erişmeyen ergen yaştaki kişiler, burunlarının görünümü ile ilgili kesin bir karar alamıyor, tabiri caizse ne istediğini bilemiyorlar. Aldıkları kararların arkasında duramamaları da, genç yaşta oldukları ameliyattan dolayı, ilerleyen dönemlerde pişmanlık duymaları gibi problemlere yol açabiliyor.

İşte bu nedenlerle, ne istediğini bilen, gerçekten kararlı, mantıklı ve kabul edilebilir istekleri olan ergenleri ameliyat etmeyi daha uygun buluyoruz.

Haberin Devamı

Ameliyat öncesinde gerçekleştirdiğimiz muayenelerimizin önemli bir kısmını da, ergenlerin ameliyat psikolojisini değerlendirmek için, onlarla bol bol konuşarak, isteklerini dinleyerek, karşılıklı soru cevaplar ile geçiriyoruz.

Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen
KBB Hastalıkları Uzmanı