Sağlık Regl Ağrısı Nasıl Ve Neden Olur? Ağrı Nerede Olur?

Regl Ağrısı Nasıl Ve Neden Olur? Ağrı Nerede Olur?

28.07.2021 - 01:03 | Son Güncellenme:

Menstrual döngünün bir parçası da adet dönemidir. Kadınların genelinde bu günde adet sancısı meydana gelmektedir. Bu ağrılar çoğunlukla karın bölgesinde kramp şeklinde oluşmaktadır. Bazen bu ağrılar şiddetli olabilirken bazı dönemler daha hafif bir şekilde atlatılabilmektedir. Regl ağrısı nasıl ve neden olur? Ağrı nerede olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Regl Ağrısı Nasıl Ve Neden Olur Ağrı Nerede Olur

Regl dönemlerinde bazen periyot dışında da ağrılara rastlanabilmektedir. Adet dönemindeki ağrıların sebebi rahim duvarındaki kasların kasılıp gevşemesidir. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılabilmesi için rahim düzenli olarak kasılmaktadır.

Regl Ağrısı Nasıl ve Neden Olur?

Adet döneminde rahim kasılmaları neticesinde rahime giden oksijende ve kan miktarında azalma meydana gelmektedir. Bu nedenle de ağrı hissedilebilmektedir. Rahim kasılması esnasında prostoglandin isimli bir kimyasal oluşmaktadır. Bu da ağrının şiddetinin artmasına sebebiyet verebilmektedir. Adet döneminde bazı kadınlarda prostoglandin birikimi olabilmektedir. Bu da ağrıların çok daha şiddetli olmasına sebebiyet vermektedir.

Regl Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Adet sancısının çok şiddetli olmasının farklı sebepleri olabilmektedir. Periyodik ağrıların şiddetli olmasının tıbbi bir sebebi de olabilmektedir. Bu durum ikincil dismenore ismi ile de anılmaktadır. Farklı sebepler ile meydana gelen adet sancıları çoğunlukla 30 ile 45 yaş arasındakai kişilerde görülmektedir. Bu tarz ağrıların sebepleri;

Haberin Devamı

Miyom

Endometriozis

Pelvik İnflamatuar olabilmektedir.

Rahimde meydana gelen ve kadınların adet dönemlerinin daha ağrılı bir şekilde geçmesine neden olan kanserli olmayan tümörler miyom olarak adlandırılmaktadır. Bu tümörlerin jinekoloğa gidilerek tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

Fallop tüpleri ve yumurtalıklarda meydana gelen enfeksiyon durumları pelvik inflamatuar hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Bu durumda da bir jinekoloğa görünmek gerekmektedir. Adet ağrıları dayanılamayacak durumda ise kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Adet Ağrısı Nerede Olur?

Adet ağrısı belirtileri aşağıdaki şekillerde kendini göstermektedir.

Belde uyuşukluk hissi ile ağrı

Alt karında yoğun sancılar

Haberin Devamı

Adetten yaklaşık3 gün önce başlayan ağrılar adetin başlaması ile en üst seviyeye çıkmaktadır.

Ağırlık hissine neden olan ağrılar.

Bazı kadınlarda bu ağrıların yanında mide bulantısı, baş ağrısı, geçici ishal, baş dönmesi gibi durumlar da görülebilmektedir.

30 yaşın altıdaki kişilerde, 11 yaşından erken adet olanlarda, ailede adet sancısı öyküsü bulunanlarda, sigara kullananlarda, çok fazla kanaması olan kişilerde, düzensiz adet gören kişilerde ağrı şiddeti daha fazla olabilmektedir.

Adet döneminde yaşanan ağrılar kişinin normal yaşamını etkileyecek boyutlara ulaşırsa ve bunun yanında ağrı şiddeti giderek kötüleşirse bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurmak son derece önemlidir. Hekiminiz şiddetli ağrıların altında yatan sebepleri bulabilmek adına bir takım testler yapacaktır.

Yazarlar